Målerås glasbruk. Foto: Svante Ekberg/Sveriges Radio
Målerås glasbruk, där Heike Fender jobbat i 14 år. Arkivfoto: Svante Ekberg/Sveriges Radio
#vägenin

Stor ökning av utlandsfödda i Målerås

"Man känner sig friare än i Tyskland"
1:11 min

En handfull av Kalmar läns bostadsområden har haft en stor ökning av andelen utlandsfödda de senaste fem åren. Ett av dem är Målerås.

I den lilla byn bor det många från Tyskland och Nederländerna. En av dem är Heike Fender, ursprungligen från Tyskland, som sedan 14 år tillbaka jobbar på Målerås glasbruk.

– Det är nästan mer tyskar än svenskar, säger hon och skrattar.

P4 Kalmar har jämfört andelen personer som är födda utomlands på postnummernivå mellan 2010 och april 2015. I några få områden har andelen födda utomlands ökat med tio procentenheter eller mer under de här åren.

Några av de områdena var redan invandrartäta medan vissa hade en ganska låg andel utrikesfödda. Det är alltså inte bara så att invandrare flyttar dit där det redan bor många invandrare sedan tidigare.

Men i de allra flesta områden varken ökar eller minskar andelen utrikesfödda nämnvärt. I Målerås handlar det om ganska få personer totalt – och det är just det som är charmen med orten tycker Heike Fender.

– Det är en mysig by. Jag har mitt hus och man har stora tomter här i Sverige, man känner sig friare än i Tyskland till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".