Vasstrån vid kusten. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Svalt intresse för miljöorganisationer

"Ska göra vad jag kan, men jag kan inte hjälpa hela världen"
1:21 min

Under klimatmötet i Paris har ledare från hela världen diskuterat ett globalt avtal för att minska utsläppen av växthusgaser. Men i länet sviktar intresset hos organisationerna.

Klimatet har varit omdiskuterat den senaste tiden i samband med mötet i Paris, något som även märks på gator i Kalmar län. 24-årige Mohamad Moslem från Kalmar säger att han vill bidra till att rädda miljön.

– Jag har ändrat mig jättemycket och blivit som andra svenskar med att ta hand om naturen och den plats där jag bor, säger han och fortsätter:

– Jag ska göra vad jag kan för miljön men jag kan inte hjälpa hela världen, däremot hjälpa till.

Trots att klimatfrågan länge varit het finns det miljöorganisationer som haft det svårt med intresset. En av dessa är fältbiologerna i distriktet BÖS, Blekinge-Öland-Småland, som allmänt studerade naturen och försökte förstå hur miljön kan påverkas i positiv riktning.

Tim Mikosch var ordförande för BÖS, som beslutade att lägga ner verksamheten för några år sedan med anledning av för låg aktivitet.

– Så som jag kommer ihåg det var det dels svårt att få folk med kunskap att komma och leda aktiviteterna. Och sedan var det svårt att få tag i ungdomar som var intresserade av att komma överhuvudtaget.

P4 Kalmar har hört med andra miljöorganisationer om hur engagemanget för miljön ser ut. Naturskyddsföreningen i Kalmar län har många unga medlemmar och då främst kvinnor, men samtidigt problem med att få dem att vara aktiva på grund av att det tar för mycket tid. Organisationen Greenpeace såg ett visst ökat intresse och engagemang kort innan klimatmötet i Paris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".