Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En så kallad hoverboard används.
Det finns inga uppgifter om att just modellen som syns på bilden är farlig. Foto: Stephen Brashear/TT

Populär julklapp kan vara livsfarlig

Allt fler varningar har dykt upp om allvarliga brister i elsäkerheten hos så kallade "Hoverboards". En platta med två hjul som man står på, eldriven och med en maxfart på cirka 12 km/h.

Prylen har blivit en av de senaste tekniktrenderna i handeln. Den kallas även balansskoter och finns troligen på många önskelistor. Men den kan alltså vara livsfarlig.

– Det finns rätt mycket saker som kan gå snett, säger Martin Gustafsson, inspektör hos Elsäkerhetsverket, till TT.

Tusentals farliga skotrar

I en video som spridits på Internet kan man se en balansskoter i ett köpcenter i USA plötsligt börja brinna explosivt medan den användes.

Sedan mitten av oktober har den brittiska konsumentskyddsmyndigheten National trading standards granskat över 17 000 importerade balansskotrar vid gränsen. Nästan nittio procent av dem har tagits beslag på grund av allvarliga säkerhetsbrister. Man har upptäckt problem med stickkontakt, laddare, batteri eller strömbrytare. I värsta fall kan felen leda till att hoverboarden/balansskotern överhettas, börjar brinna eller exploderar. Något som kan hända både vid laddning och när det används.

Vara vaksam

På Elsäkerhetsverket följer man hur myndigheterna i Storbritannien har agerat, men har ännu inte sett en ökning av anmälningar om farliga balansskotrar i Sverige. Martin Gustafsson uppmanar ändå alla som är spekulanter på en balansskoter att vara vaksamma - framför allt om man privatimporterar från butiker på nätet.

– En sak man kan göra är att granska bruksanvisningen och dra öronen åt sig om man ser felstavade ord och liknande. Kan de inte göra en bruksanvisning kan de troligen inte skruva ihop en apparat rätt, det visar vår marknadskontroll, säger han.

Även om balansskotern är CE-märkt och köpt i Sverige bör man vara försiktig.

– Man ska aldrig ladda annat än under tillsyn. En sådan här pryl brukar ha mycket potenta batterier med väldigt hög energitäthet.

I faktarutan nedan kan du läsa om vad du bör tänka mer på.


Elsäkerhetsverket: Balansskotrar

- Var en aktiv och frågvis konsument. Granska bruksanvisningen innan du beställer på nätet.

- Är det för billigt för att vara sant är det troligen inte speciellt säkert.

- Vissa aktörer säljer balansskotrar utan batterier. Det är ytterligare en risk, eftersom köparen själv måste hitta rätt typ av batteri och slutmontera balansskotern på egen hand.

- Ladda aldrig annat än under tillsyn. Ju mer energi det är i ett batteri ju farligare blir det.

- Blir balansskotern onaturligt varm bör man vara extra vaksam. Man ska absolut inte bränna sig, då är det riktigt allvarligt.

Källa: Elsäkerhetsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".