Riksbankschef Stefan Ingves presenterar Riksbankens räntebeslut
Riksbankschef Stefan Ingves presenterar Riksbankens räntebeslut. Foto: TT

Oförändrad ränta välkomnas av expert

Syftet är att få oss att handla mer
3:29 min

Till skillnad från vad många trodde, lämnar Riksbanken reporäntan oförändrad på -0,35 procent. Förhandstipset var ytterligare en sänkning av den rekordlåga räntan. Experter gläds åt dagens besked.

– För mig är det ett tecken på att det finns lite ljusningar inför framtiden och att de åtgärder som vidtagits haft effekt, säger Stefan Olsson som är vd på Häradssparbanken i Mönsterås.

Den oförändrade räntan innebär att det blir fortsatt dyrt att ha pengar på banken. Riksbanken vill med den låga räntan stimulera konsumtionen – få oss att handla mer så att det hela tiden blir en viss prisökning, inflation.

– Om priserna sjunker, finns risken att vi väntar en eller två månader med att köpa det vi behöver och det vill Riksbanken undvika, menar Stefan Olsson.

Den klassiska tesen, som i många år legat till grund för räntepolitiken, är att om inflationen stiger, minskar arbetslösheten i ungefär motsvarande grad. Stefan Olsson menar att denna tes delvis är förlegad.

– Allt det där stämmer inte. I dag har andra spelregler kommit in. Men om folk handlar mer, behöver vi också producera mer. Då behöver vi fler människor i handel och produktion.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".