Linnéuniversitetets logotyp. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

LNU flyttar ut – skolor flyttar in

Universitetets gamla lokaler blir till skolor och nya bostäder
2:10 min

När Linnéuniversitetet flyttar till Ölandshamnen står många lokaler tomma. I dag meddelade Kalmar kommun att de kan komma att användas till skola, förvaltning och bostäder.

När Linnéuniversitetet så småningom flyttar till sina nya lokaler vid Ölandshamnen i Kalmar så kommer många byggnader stå tomma – framförallt lokaler vid Brofästet och vid norra och södra Malmen.

Totalt kommer 28 000 kvadratmeter lämnas tomma när man flyttat ut helt om knappt fem år.

– Kalmar växer så pass mycket och det är inom alla områden. Framförallt barn och ungdomar. Så vi har behov av dem här ytorna, säger Johan Persson (S) som är kommunalråd i Kalmar.

Målet är att inget av det som lämnas av LNU ska stå tomt. Kalmar växer också snabbt och bara i år ökar man med fler än 900 personer. 

– Skulle man bygga det här helt nytt så motsvarar det närmare en miljard. Så det är klart att kan vi flytta in i moderna lokaler utan att investera så mycket så är det en väldig vinst, säger Johan Persson.

Barn- och ungdomsnämnden ska efter nyår utreda om Vasaskolan och Kalmarsundsskolans högstadieelever ska flyttas till Brofästet och kvarter Telemarken i framtiden.

Dessutom ska man utreda om särskolan ska kunna samlas i lokaler där.

– Vi har stora utbyggnadsbehov i centrala staden både när det gäller förskola och skola ,säger Mats Linde som är chef på barn- och ungdomsförvaltningen i Kalmar kommun.

Särskolan skulle sedan kunna flytta in 2017 och övriga elever året efter, planerar kommunen. Man vill också att bygga en konstgräsplan på Gröndals idrottsplats.

– I och med att det blir lediga lokaler som ägs av kommunen uppstår stora möjligheter att expandera skolan utan att det kostar särskilt mycket för kommunen, säger Mats Linde.

Mycket av utrymmet kommer också byggas om till bostäder. Kultur- och fritidsnämnden ska dessutom utreda om man ska placera delar av kulturcentrum i de gamla universitetsbyggnaderna.

En del ska kommunen även utnyttja till ett förvaltningshus vid fastigheten Norrgård som ligger vid korsningen Norra Vägen och Erik Dahlbergs väg. Däremot kommer Stadshus och Rådhus fortsätta användas av kommunen eftersom byggnaderna bedöms ha ett särskilt värde.

– Vi pratar om att samla ihop mycket av den kommunala administrationen till en fastighet. Då kan vi också få fram fler bostäder i centrum och tjäna en slant som kommun, säger Johan Persson.

Vad som ska placeras i vilka lokaler blir klart i maj månad, förutom beslut om särskolan som tas redan om en månad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".