Östersjötorsken blir av med miljömärkning

5:02 min

Nya rön visar på att torskfisket inte är hållbart längre – därför dras den så kallade MSC-märkningen av Östersjötorsken tillbaka från och med i dag.

Vad är MSC-märkning? Läs mer här.

Kort beskrivet, ska MSC-märkningen garantera hållbart fiske och göra det lätt för konsumenter att välja hållbart fångade fisk- och skaldjur.

Från och med i dag dras den tillbaka för torsken i Östersjön – vilket är tråkiga nyheter för bland annat Kalmar läns yrkesfiskare. Orsaken är att fisket inte längre betraktas som hållbart, enligt vetenskapliga rapporter.

– Det är olyckligt att yrkesfiskarna blir drabbade eftersom det finns så stor efterfrågan på MSC-certifierad Östersjötorsk, säger Minna Epps, chef på MSC Skandinavien, till Dagens Nyheter.

Certifieringen dras nu in i 90 dagar. I  januari ska det komma en utförligare rapport från de oberoende företagen som har granskat fisket. Utifrån den har yrkesfiskarna en möjlighet att komma med en plan för hur fisket ska kunna bedrivas på ett hållbart sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista