Vägskylt: Kalmar kommun. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Socialen i Kalmar anmäler sig själv – vill inte att något barn ska fara illa

I går anmälde Kalmar kommun sig själv till IVO. Man är orolig för att ensamkommande flyktingbarn ska fara illa, eftersom man inte hinner ta hand om alla på ett bra sätt.

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, tar socialförvaltningen i Kalmar kommun upp flera punkter – bland annat att det har funnits tillfällen när barn försvunnit, att man inte hinner granska alla familjehem där barn placeras och att det är svårt att få tag på tolkar så att man kan prata med barnen.

Dessutom tar anmälan upp att rättssäkerheten hotas när kommunens handläggare är så utarbetade som de är.

– Vi är stolta över vår personal. De gör ett fantastiskt jobb. Men vi upplever att vi just nu inte har en acceptabel nivå på mottagandet, säger Cecilia Frid till Barometern.

Totalt har Kalmar kommun tagit emot 243 ensamkommande flyktingbarn i år, jämfört med 35 under 2014.

– Anmälan säkerställer att vi gör precis allt vi kan. IVO kan titta på oss med nya ögon och se sådant vi eventuellt har missat. Samtidigt har det högt signalvärde till vår personal, säger Cecilia Frid till Östra Småland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".