Alek Mestan i en jultomtedräkt med en julklapp i handen. Foto: Privat
Alek Mestan är fullbokad som tomte på julafton. Foto: Privat

Ont om tomtar att hyra på julafton

Hyrtomten Alek debuterade ifjol – fullbokad i år
1:31 min

Är du på jakt efter en tomte att hyra kan det vara för sent. Alek Mestan i Kalmar är en av de hyrtomtar som har ett fullspäckat schema den här dagen.

Endast fyra tomtar finns att hyra i hela Småland och Östergötland på annonssajten Blocket i år. Den som lyckas få tag i en tomte får betala mellan 500 och 750 kronor för ett besök.

En av de som hyr ut sig som tomte är Alek Mestan som bor i Kalmar. Han gjorde debut som hyrtomte förra året och i år är han fullbokad.

– I år har jag åtta bokningar och då är jag bokad från 14.00 till 18.30. De tiderna tycks vara de mest efterfrågade, säger han.

Veteranpoolen har erbjudit tomtar sedan verksamheten startade 2007, men förfrågningarna tog fart ordentligt förra året. Företag och gallerior får besök av pensionärer som är tomtar, men det är svårare att få pensionärerna att "tomta" hos privatpersoner på julafton.

– Det är väldigt tunt på det området, med tanke på att många är hemma själva och firar jul med sina familjer då, säger Mikael Bohlin som är personalansvarig på Veteranpoolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".