Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ekbacka i Borgholm. Arkivfoto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
Boendet Ekbacka i Borgholm. Arkivfoto: Alexander Jungå/Sveriges Radio

Nya boenden för ensamkommande avlastar Ekbacka

Socialchef Ewa Ekman: Vi har skrivit kontrakt med två fastighetsägare
1:29 min

Snart kan det bli lugnare på boendet Ekbacka i Borgholm, där ensamkommande ungdomar bor. Nya boenden är på gång och kan minska trycket på Ekbacka.

Under tisdagen rapporterade P4 Kalmar om oroligheter på Ekbacka i Borgholm, främst orsakade på grund av trångboddhet, och en vakt finns sen i helgen på plats nattetid för att skapa trygghet hos boende och personal.

– Planen på lång sikt är att ha fler fastigheter och boenden att erbjuda och vi jobbar på det så vi har i den här veckan till exempel skrivit kontrakt med två fastighetsägare, säger socialchefen Ewa Ekman och fortsätter:

– Och så rekryterar vi personal, så fort vi har alla pusselbitar på plats ska vi försöka flytta några av ungdomarna så man inte är lika många längre.

Idag, onsdag, ska man ta ställning till hur läget ser ut inför julhelgerna, men Ewa Ekman tror att det är svårt att öppna fler boenden just nu. Det finns inte tillräckligt med personal, och hon vill inte gissa när det kan bli möjligt men förhoppningsvis snart.

– Det är personal först och flytta ungdomarna sedan som gäller. Vi jobbar på detta nu.

På den gamla vårdcentralen Ekbacka i Borgholm bor ett 30-tal killar från bland annat Afghanistan, Syrien och Somalia. Egentligen finns det bara plats för 18 personer. Eftersom att det är så trångbott uppstår konflikter lättare och stämningen har blivit värre de senaste veckorna.

Vid ett tillfälle förra veckan fick polis tillkallas när det blev stökigt. Då det inte finns tillräckligt med plats åt alla får de boende dela rum två och två. Bristen på tolkar har samtidigt gjort det svårt att lösa konflikter som uppstår.

Sedan i söndags finns en vakt på plats vid Ekbacka på kvällar och nätter. På måndag ska man följa upp det och titta på om man ska fortsätta att anlita vakt eller inte. Enligt Ewa Ekman har läget förbättrats sedan man fick hjälp av vakt.

– Det har varit lite lugnare och upplevelsen av att det finns en person tillgänglig har varit bra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".