Ölflaska och sjukhus. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Fler vuxna med alkoholskador i Torsås kommun

"Finns en tillåtande kultur"
5:21 min

Andelen personer som blir sjuka eller dör på grund av alkoholskador är större i Torsås än i övriga länet och landet. Nu skriver kommunen om sin folkhälsopolitiska plan.

Sedan ett år tillbaka ingår Torsås i ett projekt där Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, ska hjälpa kommunen att på ett strukturerat sätt utveckla det drogförebyggande arbetet.

Genom att göra en undersökning bland skolungdomar och plocka fram andra fakta från Folkhälsoinstitutet bland annat har CAN gett kommunen flera goda råd om vad de borde göra.

– När det gäller alkohol kan jag uppfatta att det finns en ganska tillåtande kultur kring det, säger Henrik Nilsson Bokor (S), kommunalråd i Torsås kommun.

En annan av orsakerna till att Torsås sticker ut i statistiken är att många köper på sig stora lager öl utomlands och att det blir lättillgängligt för alla åldrar.

– Så det finns nog en andel i befolkningen som dricker större mängder idag, säger Henrik Nilsson Bokor.

Avtalet med CAN gäller i fyra år och efter årsskiftet ska hela kommunstyrelsen och fler politiker i de berörda nämnderna träffa CAN för att få lära sig mer.

Men redan nu arbetar ansvariga tjänstemän med att skriva om den folkhälsopolitiska planen som antogs 2012, som dock aldrig riktigt har verkställts. Där kommer de bland annat att föreslå att kommunen skaffar en ansvarig folkhälsosamordnare i samarbete med grannkommuner som Nybro och Emmaboda.

Det Torsås kommun har gjort de senaste åren är bland annat att minska kostnaderna för missbruksbehandlingar, när dessa började öka, genom att anställa en egen beroendepedagod som kan hjälpa människor i hemmiljön.

Men det förebyggande arbetet har bara skett inom förskola och skola, med bland annat föräldrautbildningar. Och CAN har rekommenderat Torsås att inkludera den vuxna befolkningen i sitt arbete och inte bara rikta in sig på barn och unga. Bland annat har antalet vuxna personer som drabbas av alkoholrelaterade skador ökat i kommunen sedan 2009.

Och förutom arbetet med att förnya den övergripande folkhälsoplanen bör kommunen ta fram en handlingsplan med mätbara mål och tydlig ansvarsfördelning som följs upp varje år.

– Jag vill djupdyka lite i detta, jag tycker det är både allvarligt och intressant, säger kommunalråd Henrik Nilsson Bokor (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".