Brottsplats, mors Västervik 2014
Området för helgens knivdåd har varit våldsdrabbat tidigare. Foto: Johanna Lindblad Ahl
MORDUTREDNINGEN I VÄSTERVIK

Kopplingar mellan julens knivdåd och mord 2014

Brotten skedde i närheten av varandra.
1:12 min

P4 Kalmars efterforskningar visar att julens knivdåd i Västervik då en man dog och ett mord i Västervik 2014 har starka samband. Brotten skedde nära varandra och flera personer förekommer i båda utredningarna.

I mitten av december förra året knivmördades en 35-årig man på ett brutalt sätt utanför sin lägenhet på Breviksvägen i Västervik. Det beskrevs som ett svartsjukedrama. En 25-åring man dömdes senare av hovrätten till 14 års fängelse för det mordet.

Flera av de personer som som på olika sätt misstänks vara inblandade i knivdådet i helgen där en 39-årig man dog och flera skadades var vittnen i samband med knivmordet för lite mer än ett år sedan.

Det handlar bland annat om det par i 20-årsåldern som sedan i går är anhållna. Paret var bekanta med både offer och gärningsman vid mordet 2014 och träffade eller hade kontakt med dem timmarna kring mordet. Men paret ska inte ha varit med vid själva händelsen.

En av de män som i helgen skadades vid knivdådet fanns också med i utredningen förra året. Hans kompis och mördaren kom hem till honom bara några timmar efter mordet.

Kompisen, som blev ögonvittne till mordet i december 2014, är nu misstänkt och har begärts häktad för ett personrån i centrala Västervik på julaftonsmorgonen. Polisen har bekräftat att en av de teorier man arbetar efter är att helgens uppgörelse och knivdåd på juldagsnatten var en hämnd för det rånet.

En av de skadade vid juldagens knivdåd är bror till den som dödades. Enligt Västervikstidningen ska den 39-årige man som dödades ha gått emellan ett bråk mellan sin bror och en av de anhållna och då blivit knivskuren.

Fyra personer är anhållna, misstänkta för mord. Ytterligare tre personer har varit anhållna men har släppts. De tre är dock fortfarande misstänkta. Åklagaren väntas lämna in en häktningsframställan när det gäller någon eller några av de anhållna under tisdagen. Mordvapnet är inte heller hittat.
– Det finns inte bland det som är omhändertaget av oss, säger Johan Bruun, informationsansvarig vid polisen i Kalmar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".