Väderkvarn. Foto: Förlösa hembygdsförening
Väderkvarnar är ett av hembygdsföreningarnas intresseområden. Foto: Förlösa hembygdsförening

Hembygdsrörelsen fyller 100 år - firandet börjar på nyårsafton

Birger Svanström "Föreningarna är i ständig förändring..."
0:54 min

På fredag inleds Hembygdens år, en satsning av Sveriges Hembygdsförbund med anledning av 100-årsjubiléet. Firandet kulminerar framåt sommaren och kommer att märkas även i länet.

– Med Hembygdens år hoppas vi att fler uppmärksammar vår betydelse för det svenska samhället och lockas att engagera sig, säger Birger Svanström från Högsby, förbundsordförande i Sveriges Hembygdsförbund.

Sveriges Hembygdsförbund ser en ökad aktualitet för rörelsen och kommer under året att driva diskussion om hur hembygdsrörelsen kan utvecklas och bidra till en positiv samhällsutveckling. För i början av juli så bjuds allmänheten in till Kalmars gator och torg, där hembygdsrörelsen ska presenteras från dåtid till nutid.

Men det börjar redan på nyårsafton, då ska det eldas runt om på hembygdsgårdarna. Bland annat ska hembygdsföreningen i Målilla tända en så kallad vårdkase.

- Vi skickar en signal till svenska folket och medlemmarna att nu ska vi fira, berättar Birger Svanström.

Antalet hembygdsföreningar har ökat de senaste åren och uppgår i dag till 2 044 med sammanlagt över 450 000 medlemmar. På många platser har allt fler personer som invandrat till Sverige engagerat sig i hembygdsrörelsen, enligt Birger Svanström. Och aktiviteterna som föreningarna arrangerar utvecklas ständigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".