Michel Andersson Nordström
Michel Andersson Nordström arbetar i en butik som säljer drönare, men intresset blev inte så stort som det troddes före jul. Foto: Marcus Johannesson

Slarv vid drönarflygning kan vara ett brott

"Alla kan flyga dem"
3:42 min

Drönare kan vara farliga för människan, framför allt om de kraschar på någon. Det var nära att hända i en skidbacke nyligen. Ändå säljs de flygande farkosterna som aldrig förr.

Drönare och quadrocopters är två olika slags flygmaskiner som styrs från marken och ofta utrustas med kameror. 

- Quadrocopters flyger mycket mer stabilt än en helikopter, som var populärt tidigare, säger Michel Andersson Nordström, butiksbiträde på teknikmagasinet.

-Men nu har quadrocopters och drönare vuxit sig starka och det beror delvis på att alla kan flyga dem. Det behöver inte kosta mycket för att flyga utomhus och så finns det kameror också, fortsätter han. 

Michel Andersson Nordström förutspådde att flygmaskinerna under julhandeln skulle bli än mer eftertraktade.
- Jag trodde att det skulle bli årets julklapp, just för att den träffar så många åldrar. Allt från tio år upp till nittio år.

I butiken finns en modell för smått otroliga 33 000 kronor till försäljning.
- Ingen har köpt den än för den är väl för personen med för mycket pengar alternativt ett företag. Funktionerna och batteritiden är suverän och så finns det gps, säger Michel Andersson Nordström.

Magnus Andersson var på besök i affären med sina söner för att eventuellt köpa sig ett exemplar.
- Det är ju roligt att flyga, grabbarna tycker det och jag också för man får leka av sig.

Någon vidare information utöver Michels råd får inte kunden med sig vid ett köp.

- Man ska hålla sig till större ytor som fotbollsplaner för att undvika att krascha in i något eller någon. Hålla sig ifrån flygplatsen och flygplan måste man också göra.

- Det är ett misshandelsbrott om man kör på en människa med mening men vi skiljer på slarv och uppsåt, säger Johan Bruun, polis i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".