Polishuset i Kalmar. Arkivfoto: Sofia Valve/Sveriges Radio
Polisen i länet har inte tagit in några extra resurser, trots tre mordutredningar. Arkivfoto: Sofia Valve/Sveriges Radio

Misstänkta mord sätter andra utredningar på väntelista

Har inte kallat in extra resurser
1:04 min

Tre misstänkta mord i Kalmar län sedan i början av november sätter polisen på prov. Resurserna får nu omfördelas för att klara utredningarna.

Det är en ovan situation för polisen i Kalmar län att hantera tre mordutredningar samtidigt.

– Jag kan inte komma ihåg någon sådan situation, säger Patrik Oldin, områdeschef för polisen i Kalmar och Kronobergs län.

Dessutom är poliser från länet utlånade till andra platser i landet för att hjälpa till med att ta hand om flyktingströmmarna. Det går också åt en hel del poliskraft till att bevaka länets asylboenden efter de många bränder som varit på sådana under 2015.

Trots detta har områdeschefen Patrik Oldin alltså inte behövt kalla på förstärkning från region Syd som polisen i Kalmar län tillhör.

– Vi har lyckats resurssätta utredningarna. Sedan är det naturligtvis en ansträngning att hantera tre mordutredningar samtidigt.

En förklaring till att polisen i länet har klarat av tre mordutredningar med sina befintliga resurser är att man ganska snabbt tror sig ha fått tag på gärningsmännen. En annan är att utredningar av lindrigare brott som stölder helt enkelt får vänta.

– Förhoppningsvis ska vi inte prata om så långa tidsaspekter här utan vi kommer nog snart ifatt där också.

De tre misstänka morden har skett i Oskarshamn, Västervik och Kalmar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".