Raketen som skadade flickan kom från en sådan här "fyrverkeritårta" Explosive Box. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Raketen som skadade flickan kom från en sådan här "fyrverkeritårta". Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Nioåring ska opereras efter fyrverkeriolyckan

P4 Kalmar har varit i kontakt med släktingar
1:27 min

Den nioåriga flicka som skadades allvarligt av en raket på nyårsafton, har skickats hem från sjukhuset i Linköping.

Läget är stabilt och en av flickans släktingar säger till P4 Kalmar att hon inte kommer att förlora synen på ögat.

Flickan var på besök hos släktingar som bor i Färjestaden på Öland över nyårshelgen, familjen har inte träffats på flera år, berättar en av hennes släktingar för P4 Kalmar idag.

Vid tolvslaget på nyårsafton samlades alla utomhus för att titta på raketerna. Familjen hade köpt en "Explosive Box" med 69 skott – en så kallad tårta med inbakade raketer från Hanssons Fyrverkeri, Sveriges äldsta fyrverkeriföretag.

Flickans släkting säger till P4 Kalmar att de har köpt sådana tårtor förut och att de inte gjorde något fel när de tände på stubinen, tårtan stod plant och familjen höll sig på avstånd. Men det var något som inte stämde, alla raketer fyrades inte av och flera av dem flög längs marken istället för rakt upp.

En av pjäserna träffade den nioåriga flickans öga och hon skickades till universitetssjukhuset i Linköping med en allvarlig skada. I går söndag fick hon åka hem.

Läget är stabilt och hon kommer inte att förlora synen på ögat. Däremot måste hon gå igenom en ögonoperation, och den kommer att genomföras i hennes hemland Belgien.

– Det viktigaste är att flickan klarar sig. Och chansen är stor att vi inte kommer använda raketer nästa år, säger en av hennes släktingar idag.

Han är orolig att det ska ifrågasättas varför familjen lät barnen vara med och titta.

Olyckan är polisanmäld och nu ska det utredas om det var fel på fyrverkeritårtan eller om den hanterades på fel sätt. P4 Kalmar har varit i kontakt med Hanssons Fyrverkeri som vill vänta med att kommentera olyckan tills de har fått bekräftat att raketen kom från deras sortiment.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".