Personer under ett terapisamtal. Foto: Pontus Lundahl/TT
Arkivfoto: Pontus Lundahl/TT

Få studenter sugna på KBT i grupp

Bra mot sömnproblem och depression
0:55 min

Studenterna nobbar terapiformen KBT i grupp och därför erbjuds det inte av studenthälsan på Linnéuniversitetet. Detta trots att en ny studie visar att KBT i grupp är effektivt.

På Studenthälsan i Kalmar är man positivt inställda till den nya forskningen om KBT-behandlingar. Det gäller en ny studie från Örebro Universitet som visar att kognitiv beteendeterapi i grupp är effektivt mot både sömnproblem och depression.

Britt-Marie Larsson är kurator på Studenthälsan på Linnéuniversitetet och har en steg ett-utbildning i kognitiv beteendeterapi:

– Bekymret är att de flesta vill gå i enskild behandling. Det är svårt att få människor att välja gruppen, trots att den behandlingen har större effekt eftersom man både jobbar med sig själv och får idéer från andra.

Kognitiv beteendeterapi, eller KBT, är en vanlig behandling mot bland annat fobier, nedstämdhet och panikångest. KBT innebär att man ska lära sig hantera situationer som framkallar obehagliga känslor.

Den nya studien handlade om att KBT i grupp visat sig vara väldigt effektivt. Det är dock inget som införts på studenthälsan i Kalmar än.

– Vi skulle gärna vilja ha det här, men vi har inte studenter som väljer den formen. Det enda vi har är en "våga tala"-grupp, säger Britt-Marie Larsson.

Varför tror du att det är så?

– Man tycker nog att det är pinsamt att någon annan hör.

Inslaget har gjorts i samarbete med studenter på programmet för journalistik och media på Linnéuniversitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".