Myndighet utreder osäkra fyrverkeritårtor

2:14 min

Efter nyårshelgen har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fått in flera rapporter om fyrverkeritårtor som inte har fungerat som de ska, ibland med personskador som följd. Nu startar de en utredning.

- Vi ska köpa in tårtor och sedan ska vi hyra tid på ett skjutfält där vi kan skjuta dem, berättar Ingemar Malmström, som är chef på enheten för farliga ämnen vid MSB.

De så kallade fyrverkeritårtorna, där många raketer är inbakade i en och samma låda, har förordats framför vanliga raketer på pinne. Tårtorna har generellt ansetts som en säkrare variant, men efter nyårshelgen som gått rapporterar flera personer runt om i landet om tårtor som inte fungerat och om personskador.

- Vi har bedömt att tårtor är säkrare än raketer eftersom man har bättre kontroll över var raketerna flyger. Men nu ska vi titta närmare på det, säger Ingemar Malmström.

En nioårig flicka som firade nyår i Färjestaden på Öland skadades till exempel allvarligt när en raket från en fyrverkeritårta träffade hennes öga. Familjen ska ha köpt likadana tårtor förut och enligt en släkting till flickan gjorde de precis som man ska när de tände på den. Men alla raketerna i tårtan flög inte rakt upp, utan längs med marken istället, och några raketer fyrades inte av alls.

- Här har vi konsumenter som köper en produkt i tron att den ska vara säker, i stället får de någonting som är farligt, säger Ingemar Malmström, som tar rapporterna som kommit in på stort allvar.

- Det rör sig om explosiva varor som har en väldigt stor skaderisk om inte allt fungerar som det ska eller om man inte använder dem på rätt sätt.

Alla fyrverkerier som säljs i Sverige idag tillverkas i Kina och de måste vara märkta med en certifiering som garanterar att de uppfyller de EU-regler som gäller. Annars får de inte säljas. MSB gör stickprovskontroller emellanåt, men om allt sköts som det ska så ska inga olyckor kunna inträffa.

Ingemar Malmström uppmanar alla som har haft problem med sina nyårsfyrverkerier att höra av sig via mail till MSB, med information om vad som har hänt och vilken sorts fyrverkeri det var man hade köpt. Han tycker också att man ska reklamera produkten eftersom den inte levde upp till kraven och löftena om säkerhet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger ut en broschyr med tio goda råd till den som vill skjuta egna fyrverkerier de dagar det är tillåtet.

- Kort kan man sammanfatta det med att: följ bruksanvisningen, var nykter och låt absolut inga minderåriga under 18 år hantera det, säger Lennart Malmström.

Och för den som har möjlighet att besöka ett gemensamt fyrverkeri som kommunen eller privata företag bjuder på, tycker han att valet borde vara ganska enkelt.

- De är ju så pass bra så jag tycker att man man ifrågasätta om man verkligen ska köpa fyrverkerier själv, säger Ingemar Malmström, enhetschef på MSB, till P4 Kalmar.

- Här har man ett professionellt fyrverkeri som sköts av yrkesfolk, som är betydligt säkrare än vad man kan åstadkomma själv. Det blir också ett mycket vackrare och mer storslaget fyrverkeri. Det tycker jag är ett väldigt bra initativ ifall man ordnar sådant

Vad resultatet av en utredning kan bli vill Ingemar Malmström inte säga ännu. Först ska rapporterna som kommer in gås igenom och utifrån dem ska fyrverkerier sedan köpas in och testas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista