Bilar kör på en gata på natten. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Två män misstänkta för sexofredande i Kalmar

"Ovanligt att flera ger sig på en tjej"
1:05 min

Polisen har minst femton olika målsäganden, unga kvinnor, som ska ha blivit sexuellt ofredade på Larmtorget i Kalmar på nyårsafton. Två män har hittills delgivits misstanke om sexuellt ofredande.

Johan Bruun, som är informationsansvarig vid polisen i Kalmar, säger att man får in liknande anmälningar efter varje helg men att det här är lite annorlunda:

– Det är flera stycken som ger sig på samma tjej, det är väl det som är det avvikande, säger han till P4 Kalmar.

– Normalt sett är det en kille som ger sig på en tjej och går lite för långt. Här har vi på något sätt ett gäng som ger sig på en tjej och det tycker vi är allvarligt. Vissa har då agerat som vakter när några har gått på tjejerna.

Totalt har polisen nu fått in 11 anmälningar med minst 15 målsäganden från nyårsnattens övergrepp som ska ha inträffat efter tolvslaget när kvinnorna gått ut för att fira.

De två misstänkta männen, i 20 och 35-årsåldern omhändertogs under nyårsnatten för fylleri eller störande av allmän ordning. Sedan pekades dem ut som delaktiga i övergreppen och förhördes under natten. Männen nekade till brott och släpptes sedan på fri fot. Polisen säger just nu ingenting ytterligare om deras hemvist eller identitet.

Kalmarpolisen har nu två utredare som jobbar med fallet, eftersom det nu vuxit till att bli en så omfattande utredning. Man misstänker också att många män varit inblandade.

– Tjejerna har blivit tafsade på kropparna av männen som är flera stycken och dem har känt sig hotade och rädda, säger Monica Oldin, chef för relationsbrott vid polisen i Kalmar, till Kvällsposten. 

Det efterlyses också fler bilder, filmer och vittnesmål från Larmtorget i centrala Kalmar. Polisen tror också att fler kvinnor blivit utsatta och uppmanar även dem att polisanmäla. Hittills har man redan fått in en del bilder och mobilfilmer som man nu granskar.

– Vi försöker para ihop bilderna med olika anmälningar. Sedan kan vi visa upp det för olika målsäganden och vittnen så att dem kan peka ut vilka som var gärningsmän och vilka som gjorde vad, säger Johan Bruun, informationsansvarig vid polisen i Kalmar.

Ungefär samtidigt med händelsen på Larmtorget i Kalmar blev minst 90 kvinnor antastade på järnvägsstationen i Köln, liknande händelser skedde även i Gävle och i Hamburg. Det finns dock i nuläget inget som tyder på att det skulle finnas något samband med händelserna på Larmtorget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".