Torbjörn Berg och Maja Berg Lindelöw. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Torbjörn Berg och Maja Berg Lindelöw. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Emil i Lönneberga flyttar in på Kalmar slott

Maja Berg Lindelöw och Torbjörn Berg om utställningen på slottet
4:28 min

Fjolårets framgångar med Pippi och hennes vänner på Kalmar slott följs i år upp med en lekutställning kring Emil i Lönneberga.

Från den 20 mars kan besökarna på Kalmar slott se ett 40-tal originalakvareller, skisser och teckningar gjorda av konstnären Björn Berg. Han jobbade nära Astrid Lindgren från att första boken om Emil kom ut 1963 och nu får besökarna både se hur illustrationerna blev till och hur resultatet blev.

Att välja ut vilka verk som skulle vara med har inte varit lätt, säger dottern Maja Berg Lindelöw och mycket har fått sorteras bort men bilder av de viktigaste hyssen är med.

En del av verken har tidigare visats i såväl Sverige som i Japan. Utställningen är producerad av Kulturen i Lund och scenografin har ritats av konstnärens son Torbjörn Berg som också stått modell för Emilfiguren.

– Pappa ritade av mig när jag var fyra år, säger Torbjörn som utlovar mycket mer än vackra illustrationer på utställningen i Kalmar:

– Det blir en lekmiljö så man kan gå in snickerboa och tälja sig en gubbe eller gå in i köket och laga mat i Katthultsköket.

Att förflytta miljön från en småländsk bondgård till ett slott har varit en utmaning men Maja och Torbjörn är nöjda med hur planen ser ut.

– Det blir helt prefekt, det är så vackra rum med rymd och bra ljus, säger Maja Berg Lindelöw.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".