Anja Thorkelsson. Foto: Malin Gustavsson
Anja Thorkelsson. Foto: Malin Gustavsson
#slutatafsa

P4 Kalmars kanalchef: ofredandet viktigast, inte killarnas ursprung

Mörkar P4 Kalmar? Kanalchefen Anja Thorkelsson svarar
5:49 min

P4 Kalmar har fått en rad mejl med frågor och påståenden om att P4 Kalmar och media mörkar vilka som gjort sig skyldiga till sexuella ofredanden på nyår. Så här svarar kanalchefen.

– Vi berättar så långt vi kan, det vill säga det som är klarlagt och det som är relevant, säger P4 Kalmars kanalchef och ansvariga utgivare Anja Thorkelsson.

Vad menas med "klarlagt" och "relevant"?

– Polisen har haft två misstänkta på förhör och ingen kopplas till händelserna på Larmtorget i Kalmar. Männen var inte svensktalande så mycket vet vi och det har också polisen sagt i radio, liksom att det rörde sig om utländska killar. Men hur relevant är det egentligen att veta det?
 
Ja, är det inte relevant att veta härkomst?

– Jo det kan det vara – i rätt sammanhang. Men det viktigaste är inte att gömma sig bakom etnicitet eller kultur utan att ett gäng killar ofredar tjejer och för det ska de personligen stå till svars – inte som grupp.

Men nu säger ju många att de vet – varför inte tala klarspråk?

– Många påstår sig veta sanningen. Men få vet. Faktum är att polisen inte vet vilka det var. Och vi vet det inte heller. Om vi dessutom skulle peka ut utlandsfödda män eller från något specifikt land – hur mycket klokare och tryggare gör det mig som individ? Ska vi också peka ut tex smålänningar, skåningar, stockholmare som tafsar, ofredar och misshandlar? Frågan är större och bredare än så.

Andra medier publicerar uppgifter om ursprung – varför inte Sveriges Radio?

– Vi försöker inte spekulera och riskera att sprida felaktigheter bara för att andra kanske gör det. Sveriges Radio är ett public service-företag med uppdrag att värna människors lika värde och ta avstånd från rasism. Och i spåren av sådana här händelser följer ofta rasism.

Är det rasism att reagera på att tjejer blir antastade?

– Absolut inte. Med all rätt blir vi upprörda över vad tjejer får utstå, men att därifrån dra slutsatsen att alla med utländsk bakgrund är kriminella, har en unken kvinnosyn och inte går att lita på, det är rasism och utpekande av många oskyldiga människor och medborgare.

I de frågor och påståenden vi får antyds att vi är fega och döljer sanningen – hur reagerar du på det?

– Vi är inte fega. När vi har belägg och kan stå för det – då publicerar vi. Vi tar inte lätt på vårt uppdrag. Det hedrar oss när vi tänker ett varv till och det är jag stolt över.

Hur har P4 Kalmar bevakat händelserna från nyårsnatten?

– På olika sätt. Poliser på flera nivåer och vittnen från natten har intervjuats. Vi har haft aktiviteter på webb och sociala medier – och vi har väckt till liv vårt gamla tema från i somras – #slutatafsa. I går hade vi en panel med unga tjejer med i radion och vi har uppmärksammat Nybro kommun som särskilt satsar på coacher för unga killar. Debatten och bevakningen fortsätter. Och det är bra – jag tror nämligen att alla kvinnor oavsett ålder har en egen historia av ofredande att berätta om. Kan vi få slut på det nu?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".