Abdul Nasser. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Abdul utsattes för mordförsöket i Storebro

Såg och anmälde ett bråk för några månader sedan
3:49 min

Efter de båda knivattackerna i Storebro har fyra personer anhållits, två av dem är misstänkta för mordförsök. P4 Kalmar besökte Storebro under fredagen och träffade en av de som skadats i attackerna. 

När vi besöker samhället träffar vi Margareta och Kenneth Eriksson utanför affären. De har bott i Storebro hela livet.

– Det är lite främmande för oss. Vi är inte vana vid sådant här. Men det gäller ju inte oss utan asylsökande som kommit, så det är internt bråk är det ju, säger Margareta. 

– Det är Migrationsverkets fel tycker jag, som pusslar ihop olika kulturer. Nä, vi är ju inte drabbade här i samhället. Vi känner ju oss säkra, så det är ingenting, säger Kenneth. 

Men de är noga med att påpeka att det handlar om ett fåtal personer som det handlar om som hamnar i bråk och påpekar att alla drabbas.

– Det finns ju många bra och skötsamma, de vill ju verkligen. De hälsar alltid när vi kommer och går och så där. Men det finns ju överallt, rötägg som man säger. 

Bara en bit bort från affären ligger asylboendet. Ett hyreshus i rött tegel med ett antal lägenheter. Här bor Abdul Nasser i en lägenhet med flera andra män. Abdul var den som utsattes för ett mordförsök under onsdagen. Han blev slagen med träplankor, jagad med kniv och fick en snara runt halsen.

– Någon attackerade mig med kniv. Jag fick tag på hans hand. De slog mig över munnen och jag fick en snara runt halsen. 

Abdul Nasser är fysioterapeut från Gaza och har fru och en liten ettårig son kvar där. Sedan ett par månader bor han i Storebro.

Upprinnelsen till det hela var att Abdul för några månader sedan såg ett bråk som han själv inte var inblandad i. Han polisanmälde vad han sett och efter det har han hotats till livet.

Abdul menar att det handlar om en annan man på asylboendet och dennes släktingar och vänner.  I förra veckan attackerades Abduls bror och två av hans vänner av 13 andra män.

Egentligen var dig mig de var ute efter, säger Abdul, men han lyckades gömma sig. Hans bror däremot fick svåra sårskador på ett ben och har behövt hudtransplantation.

– Han har stora sår från knäna ner till fotleden på båda sidor, säger Abdul. 

Efter den första attacken greps sammanlagt sju personer, men släpptes senare efter beslut av åklagaren.

Redan då var Abdul orolig för att det skulle ske en ny attack, och det gjorde det i förrgår. Då var det Abdul själv som blev utsatt. Nu sitter fyra personer anhållna, två av dem är misstänkta för dråpförsök.

På sätt och vis är det lugnare nu, men Abdul och hans vänner vågar ändå inte lämna lägenheten.

– Nu har vi ett nytt problem, säger Abdul. Migrationsverket har beslutat att jag och min bror som är skadad och två av våra vänner måste flytta till ett annat asylboende i länet.

Om de inte följer med taxin kommer polisen och hämtar dem.

På de nya boenden menar Abdul inte är bra för hans bror som knappt kan gå och som ska tillbaka till sjukhuset på måndag för att se om hans skada på benet.

– Det är inte bra där för honom. Det är kallt och toaletterna är utomhus. Det är inte bra för de som är skadade, de kan inte gå. 

De undrar varför man flyttar på dem istället för den man som de menar är problemet på asylboendet. Abdul säger att hela huset tidigare sagt till Migrationsverket att den här mannen är ett problem.

– Varför flytta oss fyra och inte en person som är problem?

Han tror därför inte att problemen kommer ta slut på asylboendet i Storebro även om de försvinner. För det finns personer kvar som kan bli utsatta.

Abdul Nasser pratar om svenskarna som trevliga och snälla överlag och att vi alla är personer och inte bara en siffra i statistiken. Om att det finns bra syrier men att det finns de som ser ner på palestinier som möss.

Han pratar om flykten över Medelhavet och döden han sett. Han trodde han skulle vara säker här, kunna arbeta som fysioterapeut, få sin fru som är läkare och den lilla sonen hit. Men han tycker att hon motarbetas av Migrationsverket.

Två gånger har han fått avslag på sin asylansökan och en tredje förbereds. 

När taxin kommer för att hämta Abdul, hans bror som kommer hem från sjukhuset under fredagen och de två vännerna, kommer de inte följa med. Abdul menar att de nu lika gärna kan skicka hem honom. 

– Mitt liv är ett helvete här. Mitt hår faller av, mina tänder är dåliga, jag har inte kunnat äta. Om de ska skicka oss till ett sämre ställe så kan de lika gärna skjutsa oss hem till Gaza och till min familj. 

Lars Borgemo, Migrationsverkets chef i Högsby säger till P4 Kalmar att polisen bett att flytta på fyra personer med anledning av det som hänt och att han inte lägger sig i vems skuld det är att knivskärningarna hänt.  

– Det handlar om omgivningens säkerhet, det handlar om personerna som är inblandade i det här deras säkerhet, och då blir vår praktiska lösning att flytta på fyra personer och erbjuda boende någon annanstans. 

Han säger att Migrationsverket försöker se till familjer, etniciteter osv. i den mån man kan.  

Exakt vad som hänt i det här fallet vet han inte och säger att det är polisens sak att utreda vems skuld det är, men säger att det klart att det händer saker på asylboenden av det här slaget. 

– Människor kan inte med varandra. Har olika åsikter om hur man ska leva, eller att man bara helt enkelt mår dåligt som person och det är något som tänder det. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".