Brasa. Foto: Robin Haldert/TT
Foto: Robin Haldert/TT

Experten: Elda gärna i kamin – men bara för mysfaktorns skull

Lyssna på expertens tips
3:47 min

Den rådande kylan inbjuder till att elda i kaminen eller öppna spisen. Risken att elda på fel sätt är stor. I värsta fall kan hela huset brinna ner, varnar skadeförebyggare Bernt Pettersson.

Skadeförebyggaren på Länsförsäkringar, Bernt Pettersson, menar att folk ofta slarvar med sina brasor och eldar på ett sätt som innebär stora risker.

– Det är inte bara eldningen i sig som är problemet. Även andra saker är viktiga, som hur man tar hand om askan efteråt. Kännedomen om hur man ska elda i sin kamin är heller inte den bästa.

En viktig faktor är att läsa på kaminens bruksanvisning hur mycket eldning den tål. Generellt klarar en kamin tre till fem kilo bränsle i timmen. Det är ingen bra idé att skicka in vad som helst i brasan.

– Nyare kaminer är inte byggda som gamla kakelugnar. Den varma röken går rakt ut i skorstenen eller röret. På så vis torkar man ut virket som är runt skorstenen. Efter en viss tid fattar virket eld av sig självt, säger Bernt Pettersson.

Om man har trä runt skorstenen, vilket ofta är fallet där man har satt in en kamin, är risken stor att det förr eller senare börjar brinna.

– Vad det bottnar i är kunskapen. Jag måste kunna hantera min kamin eller spis.

Ett annat råd från Bernt Pettersson är att nöja sig med att elda för att det är mysigt, det vill säga inte elda hela tiden för att sänka husets uppvärmningskostnader.

– Då eldar man så mycket kaminen tål och sen låter man den vila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".