IK Oskarshamn - AIK. Foto/montage: Sveriges Radio
Foto/montage: Sveriges Radio

Nytt topplag möter IK Oskarshamn

IK Oskarshamns vecka med matcher mot topplagen fortsätter i kväll hemma mot AIK. En seger för IKO ger tätkänning igen, annars växer gapet till en plats i den allsvenska finalen.

Drygt en fjärdedel av ishockeyallsvendskan återstår och Tingsryd och AIK har ryckt i toppen. Kvällens möte mellan IK Oskarshamn och AIK är en många matcher som kan förändra förutsättningarna för serieavslutningen. Vinner AIK är avståndet ner till IKO 15 poäng vilket är mycket även om 13 matcher sedan återstår. Att ta igen ett så stort poänggap kräver att ena lagets spel havererar och det andra ska rada upp vinster. Vinner IKO så är laget fyra och avståndet till AIK mer hanterbara 9 poäng.

Serieupplägget 2015/16 gör att det främst gäller att bli bland de åtta första för att förlänga säsongen med slutspel / playoff / kval. De två främsta efter grundserien spelar hockeyallsvensk final där vinnaren möter sista laget i SHL i en serie matcher om en plats i högsta serien till hösten. Förloraren av den allsvenska finalen får spela playoff mot vinnaren av den slutspelsserie där lag 3-8 möter varandra i en serie. Det gör att varje placering i tabelltoppen är viktig.

Kampen om slutspelplatserna är stenhård och bara Sundsvall och Asplöven känns avsågade. Därför måste Oskarshamn också tänka på att hålla avståndet till lagen som ligger närmast efter i tabellen så alla matcher är nu av stor betydelse.

I lördagens match mot serieledande Tingsryd fick Oskarshamn se sig besegrade med 2-1 trots en bra insats.

– Väldigt mycket var bra , framförallt hade vi ett strålande försvarspel säger tränare Fredrik Söderström på IKO:s hemsida. Han efterlyser ett bättre spel offensivt och tror på utdelning mot AIK:

– Det blir en spännande utmaning. Det kommer bli en explosiv hockeymatch i hög fart.

Förstemålvakten Dan Bakala är fortfarande inte klar för spel efter skada men har börjat träna på is och Ludvig Engsund som lånats från Västervik ersätter i kväll. Dessutom har Anders Poulsen varit sjuk och lär inte kunna spela.

En spännande ingrediens i kvällens match blir mötet mellan målkungarna Mitch Wahl i hemmalaget och Malte Strömwall i AIK. Duon ligger 1:a och 2:a i skytteligan.

Matchen mellan IK Oskarshamn - AIK startar 19.00 och sänds som en del av sportextra i P4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".