Polisbil och Ulf Åsgård. Foto: Helmuth Petersson och Ulf Palm/TT
Ulf Åsgård. Foto: Helmuth Petersson och Ulf Palm/TT
P4 Kalmar avslöjar:

Mördad man fick könsorganet avskuret

Ulf Åsgård: Syftet att skända, nedvärdera och förinta
1:38 min

Det är mycket ovanligt att brottsoffer stympas så som den man som mördades i Kalmar i november ska ha blivit. Skändningen är starkt symbolisk, enligt gärningsmannaprofileraren Ulf Åsgård.

– Det här rör sig om en person som man vill skända, nedvärdera och på alla sätt försöka förinta, säger psykiatern och gärningsmannaprofileraren Ulf Åsgård.

Enligt flera källor till P4 Kalmar har brottsoffret fått sitt könsorgan avskuret i samband med mordet. Enligt Ulf Åsgård är det här något mycket ovanligt i Sverige även om det har hänt tidigare.

Däremot känner han igen tillvägagångssättet från andra delar av världen. Till exempel förekommer det vid mord utförda av den italienska maffian.

– Där sysslar man inte helt sällan med att skära av, ställa till och demonstrera med något som ser ut som "sexuellt" – men det är det inte alls, utan det är bara hat och nedvärdering och ringaktning som det handlar om, säger han.

Vad som ligger bakom mordet är än så länge oklart. Det är något som polisen just nu utreder. Men enligt Ulf Åsgård säger tillvägagångssättet en del om relationen mellan offret och gärningsmannen.

– Jag skuldbelägger inte offret, jag menar bara att det finns en relation mellan de två som har speciella förtecken. Vilka vet jag inte nu men det kan röra sig om om svartsjuka, ekonomiska problem eller banaliteter som att man står i vägen där man inte borde stå i vägen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".