Pernilla Emilsson. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Pernilla Emilsson flyttar med familjen till Kisa. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.

Skolnedläggningar i Vimmerby tvingar familjen att flytta

1:15 min

Vimmerby kommuns beslut att lägga ner två skolor och en förskola på landsbygden från och med i höst får nu konsekvenser. Pernilla Emilsson i Gullringen flyttar med familjen till en grannkommun.

– Barnen är ledsna och ville stanna med sina kompisar, men vi har inget val, säger Pernilla Emilsson till P4 Kalmar

– Vi har fått göra det här för vår familjs skull. Jag skulle börja söka jobb nu i januari och jag vågar inte tro på att skolan ska sparas. 

Efter att ha sökt arbete utifrån att familjen ska bo i Kisa har hon fått ett nytt jobb i Åtvidaberg. 

I måndags började hon sitt nya arbete och pendlar än så länge från Gullringen, men så snart familjen har hittat ett nytt hus i Kisa går flyttlasset. Oavsett vad som händer kommer de tre barnen att börja skolan i Kisa till hösten.

Och att flytta är en direkt konsekvens av att skolan i Gullringen ska läggas ner till hösten. 

– Helt klart. Hade barnen kunnat fortsätta gå till sin skola hade vi bott kvar. 

Flera andra familjer har också sagt att de kanske måste flytta om skolan läggs ner. 

Många är, liksom Pernilla Emilsson, oroliga för vad skolans nedläggning kommer betyda för samhället. Ägaren till affären har sagt att han lägger ner om skolan försvinner. Skolresorna blir långa för barnen, trots att det bara är en dryg mil till skolan i Södra Vi. 

Oron finns också för att skolan i Södra Vi blir överfull med stora klasser och mer stök. Även för skolorna i Vimmerby dit barnen från Djursdala skola ska åka från och med i höst. 

Pernilla som är ordförande i föräldraföreningen vid Brännebro skola i Gullringen har kämpat mot skolnedläggningarna senaste året. Hon menar att politikerna inte lyssnat på invånarna som kommit med flera förslag på sparande på andra sätt, och hon säger att kommunen har inte gjort en konsekvensanalys som annars är brukligt.

Att Vimmerby kommun måste spara pengar är alla medvetna om menar Pernilla – det är inte det som är problemet. Det är att man lägger ner skolor som hon tror till slut kommer kosta mer än man sparar.  

– Man tittar inte på helheter och man tittar inte på samhällsförluster om man gör det här, tyvärr. 

Om en dryg månad, den 21 februari, är det dags för folkomröstning i skolfrågan i Vimmerby kommun. Pernilla hoppas att så många som möjligt, oavsett vad man tycker, går och röstar. 

På lördag hålls en manifestation på torget i Vimmerby där samtliga skolor som från början var hotade kommer finnas på plats med aktiviteter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista