Polis med två flyktingbarn. Foto: John Alexander Sahlin/TT
Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: John Alexander Sahlin/TT

Författare har följt försvunna flyktingbarn

Katia Wagner: "Vi hittade dem i människohandel och prostitution"
1:31 min

Hundratals minderåriga flyktingbarn försvinner varje år i Sverige, trots att de är under myndigheternas ansvar. På torsdagen hölls en konferens om det här i Kalmar.

På konferensen på stadshotellet i Kalmar fick åhörarna ta del av vad som hänt en del av de barn som kommit till Sverige. Prostitution och människohandel är bara några exempel på saker som drabbat de försvunna barnen som journalisten Katia Wagner, som höll i den första föreläsningen, har lyckats spåra.

– Det är gripande, man blir tagen av berättelserna, säger Andrea Freidenvall som satt i publiken.

Katia Wagner har i boken De förlorade barnen, som hon skrivit med Jens Mikkelsen, sökt upp försvunna flyktingbarn och skildrat vad de drabbats av.

– Vi spårade några av de som försvunnit i Sverige och vi hittade dem i människohandel och prostitution och som gatubarn. Det är något som myndigheterna i dag inte så gärna talar om, utan det talas snarare om försvinnandena som frivilliga avvikanden.

Vad är problemet med att kalla det frivilligt avvikande istället för försvinnande?

– Om vi definierar det som frivilligt avvikande behöver vi ju faktiskt inte leta efter dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".