Kritiska Facebook-kommentarer till IK Oskarshamn. Foto: Skärmdump/Facebook & Sveriges Radio
Flera personer har skrivit kritiska kommentarer till IKO:s initiativ. Nu svarar klubbchefen Martin Åkerberg. Foto: Skärmdump/Facebook & Sveriges Radio

Efter stormen i sociala medier – IKO:s klubbchef är besviken

2:37 min

Att IK Oskarshamn bjuder ensamkommande barn på hockey har väckt stor debatt på sociala medier. Nu bemöter klubbchefen flera av de negativa kommentarerna.

På torsdagen meddelade IK Oskarshamn att man bjuder ensamkommande flyktingbarn i kommunen på hockey vid två tillfällen. Nyheten väckte stor uppståndelse på sociala medier och det kom mängder med kommentarer, många med negativ inställning till initiativet. 

Flera ifrågasatte varför klubben bjöd in flyktingbarn och inte de svenska barnen i kommunen. Klubbchefen Martin Åkerberg menar att de personerna missat tidigare satsningar som IKO gjort.

– För ungefär fem år sen bjöd vi alla barn i grundskolan i Oskarshamn på fritt inträde en hel säsong. Vi var ute i skolorna men året efter när vi skulle göra det igen fick vi inte komma. Någon föräldragrupp tyckte att det här var inte okej. Det var kommersiellt och vi tvingade även föräldrar att gå på hockey och betala inträde.

När du hör det här, vad känner du då?

– Man blir lite besviken. Vi tror att det här är rätt och vi lider med barnen som behövt fly för sina liv. Vi tycker att vi gör något gott och hade inte räknat med den här typen av reaktioner.

Det har även kommit in flera kommentarer från människor som är positiva till den här satsningen, och Martin Åkerberg hoppas på fler, liknande initiativ i framtiden.

– Det är 30 barn som kommer i kväll och 30 barn som kommer 15 februari, vi kommer fullfölja det här fullt ut och vi vill göra mer av den här typen av aktiviteter i framtiden.

Exempel på kommentarer i sociala medier:

– Det finns hur tokigt det än låter svenska barn som inte har varit på hockey med för att det inte finns pengar.

– Alla andra fattiga barn då???

– Jaa va fan e de för rättvisa i det, våra svenska barn e dom inte viktiga för er.

– Helt puckat. Utvisning på det!

– Vilket fantastiskt initiativ att bjuda alla dessa barn som har fått lämna sina länder pga krig och annat elände. Sådant här värmer i mitt hjärta.

– Herregud. Vad är det med folk. En förening gör en bra sak men det är klart att det ska fokuseras på det de inte gör, eller skulle ha gjort. Skärpning!

– Vad är det med folk! Det är väl fantastiskt att barn som har förlorat allt kan få EN kväll med hockey, popcorn och läsk. Kom igen nu!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista