Vedeldning i kakelugn.
Vedeldning i kakelugn. Foto: Henrik Montgomery/TT

Oskarshamn skärper reglerna för att elda med ved

Gamla pannor släpper ut för mycket otrevliga ämnen
1:33 min

Det kan bli striktare regler för att elda med ved i Oskarshamn. Förslag på nya regler kommer snart att gå ut på remiss.

Det hela handlar om att pannor man eldar med ved i måste vara miljögodkända – och om regler för hur mycket man får elda i kakelugnar och gamla spisar.

Ingvar Nilsson jobbar med ved på Ängelstorps gård utanför Oskarshamn. Han tror inte de här reglerna gör någon skillnad och säger att försäljningen i dag är mycket mindre än den varit:

– 40 procent av vad som var för 15-20 år sedan. De har gått över till pellets, bergvärme och fjärrvärme.

Oskarshamns kommun håller med om att vedeldandet minskat kraftigt, men Bodil Lidberg Jönsson som var med och tog fram förslaget säger att problemen ännu inte är borta.

– Även om det förkommer i mindre omfattning så är det så att det fortfarande kommer in klagomål på människor som har problem med vedeldning. Därför finns det skäl att titta över det.

Det som kommunen vill göra något åt är främst gamla vedpannor. Sådana som många hade i källaren förr. De släpper ut för mycket otrevliga ämnen.

Dessutom vill man minska eldandet i kakelugnar och järnspisar som en del eldar hårt i när det blir kallt ute. Därför är förslaget att man max ska få elda en kubikmeter ved per vinter som myseldning, som det heter.

Problemet kommunen ser är den inversion som trycker ner röken som ofta uppstår när kylan slår till. Inte minst då många nyare hus har automatisk till- och från-luft som suger in luft i husen.

Nu innebär inte det här att du måste anmäla till kommunen hur mycket ved du köper. Istället hoppas kommunen att många ska känna sig manade att ändra sin uppvärmning. Och reglerna är bra att ha om det uppstår problem menar Bodil Lidberg Jönsson som precis slutat som samhällsbyggnadschef.

– Om det kommer in ett klagomål från någon som har problem med sin grannes rök kan vi gå ut och knacka på hos den som eldar och fråga hur de har det. Hur mycket ved de använder, hur de förvarar sin ved, om den är tillräckligt torr. Och så kan man titta över om anläggningen är anpassad för den eldning som sker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".