Thomas Örwén är entusiastisk över satsningen och pekar ut platsen där husen ska byggas.
Thomas Örwén är entusiastisk över satsningen och pekar ut platsen där husen ska byggas. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Grönhögen Golf satsar – bygger nya hus

1:24 min

20 nya hus kommer att byggas bara 50 till 100 meter från Kalmarsund i Grönhögen på södra Öland. Bakom satsningen står Grönhögen Golf.

I det ljusa kontoret i stenhuset bredvid golfrestaurangen i Grönhögen planeras det för framtiden.

Thomas Örwén från Grönhögen Golf Links plockar fram ett flygfotografi och pekar ut platsen där året-runt-husen ska byggas. Det handlar om ett område där det i dag är ängsmark, nära Kalmarsund i västligt läge som ger kvällssol.

Han tror att både golfare och ickegolfare kommer att vara intresserade. Tanken är att köparna ska vara intresserade av att hyra ut husen när de inte är där till golfanläggningen som behöver fler bäddar till de tusentals golfgäster som varje år besöker Grönhögen.

– Grunden är att vi ska få mer bäddkapacitet. Vi har 60 bäddar i dag och behöver 120 bäddar snart. Vi tycker att åker man så långt som till Grönhögen ska man kunna stanna över ett dygn, säger Thomas Örwén.

De planerade husen kommer att ha 100 kvadratmeter bo-yta. Byggstart kommer att ske under 2016.

Att husen ska ligga nära banan och havet ska inte påverka spelet på golfbanan.

– Nä, vi ska behålla vårt koncept "vild och vacker", så de planerade husen kommer inte att inkräkta på spelet, säger Thomas Örwén.

Totalt satsas 60 miljoner på projeketet att utveckla golfanläggningen i Grönhögen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista