Manifestation vimmerby. Foto: Pernilla Emilsson
Foto: Pernilla Emilsson

Hundratals på manifestation i Vimmerby

0:59 min

Flera hundra personer samlades i dag på torget i Vimmerby för att delta i den manifestation som föräldraföreningar på landsbygdsskolorna ordnat. Syftet är att få så många som möjligt att rösta i folkomröstningen. 

Två skolor och en förskola ska läggas ner på landsbygden i Vimmerby. Det är skolorna i Gullringen och Djursdala och förskolan i Pelarne. Det har redan beslutats i och med den budget som antogs i höstas i Vimmerby fullmäktige. 

– Vi hoppades på 400-500 personer och det har vi definitivt uppnått, säger Pernilla Emilsson, ordförande i föräldraföreningen Brännebro skola i Gullringen. 

Syftet är att få folk att få och rösta och ta tillvara sin demokratiska rättighet. 

– Rösta för framtiden, för skola och för Vimmerby kommun. Det här är inte lösningen för att rädda ekonomin, säger hon. 

Pernilla Emilsson säger att på grund av den pajkastning som finns inom politiken vill man också uppmana politikerna att samarbeta och att också ta tillvara på de idéer som finns också utanför kommunhuset. 

Folkomröstningen om skolornas framtid äger rum 21 februari.
Och även kommande lördagar fram till folkomröstningen kommer det bli aktivitet på torget. Majoritetspartierna, Moderaterna och socialdemokraterna ska nämligen har torgmöten.

Och majoriteten säger i dag i Vimmerby tidning att om de skolor som hotas av nedläggning ska behållas kommer det betyda att tio tjänster försvinner från högstadiet.

Skola kommer alltså ställas mot skola i folkomröstningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista