Clownerna Mike och KaBom. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Clownerna Mike och KaBom. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Clowner får psykpatienter att må bättre

1:42 min

För första gången i Sverige har clowner fått tillträde till vuxenpsykiatrin. Det har varit som ett pilotprojekt om Kultur och hälsa som nu avslutats. 

Egentligen hade Martin Ibohm och Mikael Lovestedt, som utgör Clownlabbet, tänkt att utvidga sina besök på sjukhusen i länet från barnavdelningarna till att också omfatta barnpsykiatrin. Det kändes som ett naturligt steg.

Men när de ringde fel och hamnade hos överläkare Svante Bäck, föreslog han att man skulle testa inom vuxenpsykiatrin. Och på den vägen är det.

Martin Ibohm och Mikael Lovestedt säger att de var lite tveksamma till att besöka vuxenpsykiatrin eftersom de liksom många andra som aldrig varit inom psykvården, hade förutfattade meningar. Men de fördomarna har ganska snart kommit på skam och de har kunnat köra på som clowner nästan som vanligt. Men det var lite svårt till en början. 

– Första besöket var det lite kämpa, men sen när vi kom tillbaka kände vi att vi kände oss trygga i miljön, personalen var trygga med vad vi skulle göra och det smittade av sig på patienterna. 

När jag träffar Martin och Mikael som clownerna KaBom och Mike, är det den sista dagen i projektet.

Vi befinner oss på Reimersholm där personer som begått brott är dömda att vårdas inom psykiatrin. Det här är en utslussningsavdelning där patienterna bor i en slags hemmamiljö.

I vardagsrummet kommer KaBom och Mike in och sjunger, trollar och pratar och får patienterna engagerade både i trolleri och sång. Det skrattas, förundras och önskas låtar.

Och just interaktionen och att se det friska i varje människa och lyfta fram det är projektets mål. Nu hoppas man på en fortsättning, men först ska det här projektet utvärderas.

Svante Bäck som är överläkare inom psykiatrin var den som föreslog för Clownlabbet att de skulle testa det här inom vuxenpsykiatri. Han menar att de här föreställningarna hjälpt patienterna både på grupp- och individnivå. Exakt hur är för tidigt att säga, det ska den utvärdering man gör kring projektet titta närmre på.

Svante Bäck som tror starkt på kultur och vård i symbios anser att just clowner är perfekt för psykiatrin.

– Jag tycker man ska se clown och humor som ena ändan av en dubblett, där andra är ledsenhet och sorg, död och liv, sorg och glädje de hör ihop och man kan inte ta bort den ena. Därför passar det bra med psykiatripatienter som vet vad som är tungt och jobbigt, för de har det just nu. 

Projektet har pågått fyra dagar med ett antal föreställningar på flera av psykiatriavdelningarna i Västervik. Framförallt har man valt att satsa på de patienter som vårdas inom rättspsykiatrin eftersom de oftast vårdas under lång tid. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista