Anna Bodjo. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Anna Bodjo. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

MP-politiker kritiserar narkotikapolitiken

1:28 min

Ett politiskt bråk om narkotikapolitik har seglat upp i Västervik. Det sedan Miljöpartiets folkhälsopolitiker på orten sagt att narkotikapolitiken inte fungerar.

Det är Miljöpartiets Anna Bodjo som säger att narkotikapolitiken inte fungerar. Hårda straff har inte den effekt som man vill och en lösning på problemet skulle kunna vara att avkriminalisera användandet av narkotika, menar hon:

– Det finns andra vägar att gå, där till exempel avkriminaliseringen av bruket av narkotika kan vara en – just för att minska stigmatiseringen av brukaren. Att se på missbrukaren som en sjuk person, inte som en brottsling.

Anna Bodjo tror att det kan bli lättare att söka hjälp om man inte ses som en brottsling, men hon har fått mycket kritik för det från borgerliga politiker i länet.

Själv menar hon att de inte förstår vad hon sagt och säger att hon inte vill se någon legalisering av försäljning eller tillverkning av narkotika, utan vill hitta andra vägar än hårda straff för att minska bruket av narkotika.

– Vi kan se att dödligheten av droger är mycket högre i Sverige än i andra länder i EU. Så vi gör ju något fel, säger Anna Bodjo.

Sjuksköterskan och moderata politikern Peter Johansson i Västervik, som är en av de som är kritiska till förslaget, menar att hon har fel och pekar på Colorado i USA där cannabisbruk i rekreationssyfte blivit lagligt.

– Där ser man att antalet trafikolyckor där droger är inblandade har ökat. På akutmottagningarna ser man ett ökat antal personer som har drogrelaterade problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista