Platsen i Mönsterås, som tiggarna avhystes från.
Platsen i Mönsterås, som tiggarna avhystes från i våras. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

EU-migranter i Mönsterås får komma in i värmen

3:32 min

I våras revs ett tältläger där EU-migranter bosatt sig av kommunen i Mönsterås – och de hänvisades sedan till en annan plats. Men nu i vinterkylan samarbetar kommunen och kyrkan så att migranterna har tak över huvudet.

Kyrkorna i Mönsterås hyr sedan i höstas en lokal av kommunen som de i sin tur lånar ut till EU-migranterna.

Det har gjorts inför vintern när det skulle bli för kallt att leva i tält. Svenska kyrkan i Mönsterås var också kritiska till avhysningen vid tältplatsen förra våren, men har sedan dess inlett ett samarbete med kommunen.

– Det ska inte heta om Mönsterås att människor har frusit ihjäl därför att man inte såg dem eller hjälpte dem, säger Alf Johansson som är kyrkoherde i Mönsterås-Fliseryds pastorat i Svenska kyrkan.

Initiativet till den här lösningen togs av kyrkorna i Mönsterås (tillsammans i deras Ekumeniska råd) som sköter lokalen där EU-migranterna bor och har kontaktpersoner på plats.

– Vi tar ett gemensamt ansvar för att se till att man kan bo på ett drägligt sätt där de kan ta ansvar för sig själva. Så vi hyr ett enkelt boende men det fyller den funktion som vi tycker är en miniminivå, säger Alf Johansson.

– Vi har löst det så här eftersom vi inte kunde ha dem sittande ute i snön på vintern. Sedan får vi se vad som händer till våren,  säger Claus Kempe, informations- och säkerhetsskyddschef på Mönsterås kommun.

Mycket klagomål hade kommit in till kommunen innan avhysningen förra våren. Men det tiotal som vräktes i våras från tältlägret som låg vid en återvinningsstation finns inte kvar i Mönsterås. De kunde återvända till Rumänien kort därpå efter att en insamling gjorts på sociala medier som snabbt fick stort stöd. Kyrkoherde Alf Johansson tror ändå att det finns en större acceptans bland Mönsteråsborna nu:

– Det fanns krafter som tycker att vi inte skulle ta emot de här EU-migranterna men nu har det varit ganska stillsamt. Det har väl att göra med att vi har hittat ett sätt att förhålla oss till varandra där migranterna blir en del av vår miljö utan att människor behöver känna att det är provocerande, säger han.

Just nu finns bara två EU-migranter i Mönsterås, även om antalet växlar då vissa åker fram och tillbaka till Rumänien.

En av dem är Mario Reouse, 40 år, från Rumänien. Den här dagen när P4 Kalmar möter honom sitter han i nästan femton minusgrader utanför en matvarubutik. Där sitter han varje dag, säger han. Men nu när det är så kallt så klarar han inte av mer än tre timmar åt gången innan han måste gå in och värma sig.

Den här dagen är det många som stannar upp och skänker honom en slant där han sitter med sina filtar i kylan. Han har varit i Mönsterås i två år av och till och han var inte en av dem som vräktes, berättar han:

– Jag kom hit därför att det inte finns något jobb i Rumänien. Alla här i Mönsterås har hjälpt med mycket. Det är jättebra, säger Mario Reouse.

Varje vecka skickar han pengar till sin familj och sina fyra barn i Rumänien så att de kan gå i skolan, berättar han. Senast han var tillbaka i Rumänien var vid jul för att träffa sina barn. Nu planerar han att vara kvar i tre månader och han drömmer om att få ett jobb här i Sverige en dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista