Anna Snöberg är rektor på Djurängsskolan i Kalmar.
Anna Snöberg är rektor på Djurängsskolan i Kalmar. Kollage: Sveriges Radio

Okända män lockade skolbarn med godis

1:24 min

Ännu ett fall där en vuxen försökt förleda ett barn har inträffat i Kalmar. Det var under skoltid förra torsdagen som en man lockade på en sjuårig pojke med godis, men pojken lät sig inte luras.

Mannen ska ha befunnit sig i en mörkblå kombi av äldre modell då han plockade fram godis och försökte vinka till sig pojken.

Händelsen inträffade under skoltid vid en pulkabacke nära Djurängsskolan. Pojken närmade sig inte bilen utan gick istället till en av skolans pedagoger och berättade om händelsen. Personalen såg då bilen lämna platsen.

– Man reagerar ganska starkt och känner ett obehag, säger Emma Eliasson som själv har barn på Djurängsskolan.

I onsdags i förra veckan inträffade en liknande händelse. En kvinna befann sig i Ståthållareparken med sin tvååriga dotter när hon märkte att två män lockade på dottern med godis.

En anmälan om ofredande upprättades då. Men Ulf Karlsson, kommissarie vid Polisen i Kalmar län, är osäker på om händelserna har med varandra att göra.

Han säger att den gemensamma nämnaren är godiset, men vid den första händelsen var det två män, och vid den andra var det en ensam man. Detta talar emot en koppling. Han säger också att det kan vara läge för föräldrar att prata med sina barn om att aldrig följa med främmande människor.

Anna Snöberg är rektor på Djurängsskolan där händelsen i torsdags inträffade:

– Det är klart att det väcker en oro hos både elever, föräldrar och personal. Det vi har gjort här på skolan är att vi har framförallt berömt den här eleven. Att eleven gick till personalen istället för att gå mot bilen.

– Vi ska prata om detta i klasserna. Vi ska ta upp hur man gör om en okänd försöker kontakta en.

Kommer ni att se över några rutiner för framtiden?

– Vi har goda rutiner som fungerar väl i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista