Dansgolv. Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT
#slutatafsa

Tafsades det förr? Äldre minns utelivet

5:36 min

På nyårsnatten blev flera unga kvinnor utsatta på Larmtorget i Kalmar. Men är tafsandet något som blir allt vanligare? P4 Kalmar frågade de som vet hur det var förr.

Sexuella trakasserier och att män tafsar på kvinnor på dansgolvet eller andra offentliga platser, som Larmtorget i Kalmar, tycks bli allt vanligare. Men har kvinnor alltid varit lika utsatta?

Pensionärer i TIC-huset, Trygghet I Centrum, i Kalmar minns tillbaka till tiden för deras ungdom.

– I Kalmar hade Tallhagen en festplats och det var trevligt. Jag kan inte komma ihåg att någon var oförskämd, var det någon som var berusad flyttade man sig därifrån, säger 85-årige Siv Persson.

I TIC-huset träffas folk för att umgås och här ses ofta pensionärer för att bara ta en fika.

– Det var väldigt mycket folk i folkparkerna och sedan kunde man till och med gå hem själv på natten, säger 83-årige Ingrid Söderberg som är på plats.

Birger Karlsson är 87 år nu och spelade ibland med i en orkester ute på olika dansställen.

– Det fanns tjejer som nekade dans om någon överförfriskad kom och bjöd upp och det var ju förargligt för den det gällde, men det respekterades. Det som händer i dag förstår jag dåligt.

Men Birger Karlsson har ändå sin tes klar över varför det har blivit så vanligt att trakassera tjejer.

– Jag tror att väldigt många är vilsna i samhället och många har ett dåligt självförtroende och klarar inte av ett nej. Man vill ändå hävda sin rätt men verkligheten är kanske en annan.

Siv Persson tror det handlar om att vi förlorat något väldigt grundläggande.

– Jag gissar att man tappat respekten för varandra. Det är förskräckligt att unga flickor inte ska kunna gå ut och ha kul utan att unga pojkar ska komma och försöka tafsa eller till och med våldta, det kan man väl inte acceptera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista