Magdalena Åkesson visar upp sitt såbord.
Magdalena Åkesson visar upp sitt såbord. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Heta frötrenderna: kål och chili

3:34 min

I blomsterbutikernas hyllor kan du välja mellan tusentals fröpåsar. Och det populäraste just nu är heta chilifrön.

De färgglada påsarna med frön från till exempel krasse, ringblommor och morötter fyller nu blomsterbutikerna. Ibland kan det vara svårt att välja bland alla fröer.

– Du ska välja det du är sugen på att ha i din trädgård, annars går man lätt vilse bland frösorterna, säger trädgårdsingenjör Magdalena Åkesson.

Framför sig har hon ett såbord fyllt med det man behöver just nu för att så vårens första frön. Där står krukor, såjord och det hetaste man kan plantera just nu – frön av chili.

– Chili är lättodlat, se till att den mår extra bra med till exempel växtbelysning. Och ge den speciell näringsvätska för chili för att det ska växa extra bra.

Trenden nu bland frön är att det du sår ska gå att äta. Därför föreslår Magdalena Åkesson att du förutom chili kan så lila morötter, groddar, krasse och solrosor i dina krukor eller små drivhus som du kan ha på fönsterbrädan.

En annan trend är att odla kål. Det finns flera olika sorter kål. Särskilt populärt är asiatisk. Krasse, ringblommor, chili och groddar av alla sorter som du sätter nu och skördar om två fyra veckor.

– När du sår i kruka ska du tänka på att du ibland ska lägga i två eller tre frön i samma hål på grund av grobarheten som är sämre för vissa frön.

Tänk sedan på att byta kruka när växten växer. Och tids nog är det dags att skörda eller sätta ut i landet. Då är det viktigt att det är mellan 10-15 grader i marken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista