Tommy Viberg. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Tommy Wiberg. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Nytt byalag i Trekanten har samarbete i fokus

1:09 min

Efter tio år utan samhällsförening har nu Trekanten mellan Kalmar och Nybro ett nytt byalag. Ett upprustat stationshus står bland annat på dagordningen.

– Det är viktigt att vi är en samarbetspartner med Kalmar kommun och att vi gör grejer tillsammans, säger Tommy Wiberg som är ordförande i den första, tillfälliga, styrelsen.

Belysning och vägar kom förstås upp på mötet i måndags – men Trekantens invånare drömmer också om en upprustning av tennisbanan – kanske en pool? Framtiden får utvisa vad man tar tag i.

– Vi har ett gammalt stationshus som står och förfaller och det är kanske något som byalaget tillsammans med kommunen skulle kunna göra något åt.

Kalmar kommun har saknat en samtalspartner i Trekanten i tio år:

– Det är jätteroligt att de är igång nu, säger Sofie Nyström som är landsbygdsutvecklare på Kalmar kommun.

Enligt henne kan man föra en dialog om flera frågor:

– Det kan handla om belysning, trafikfrågor, om att lotsa rätt inom kommunen och om att samverka kring lokal utveckling.

Nu finns samhällsföreningar eller byalag i de flesta tätorter i Kalmar kommun.

– Det finns många samhällsföreningar och byalag som är jätteviktiga. I Rockneby skulle vi kanske kunna samverka lite tätare framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista