Kommunal i Kalmar län. Foto: Tobias Sandblad/SR

Kommunal fortsätter tappa medlemmar – även i Kalmar län

1:24 min

Runt 10 000 av Kommunals medlemmar har valt att lämna fackförbundet efter skandalen – trots att de inte har något annat att gå till. Ing Marie Johansson i Gunnebo tänker också gå ur.

äldreboendet Dalsgården i Gunnebo, söder om Västervik, arbetar Ing Marie Johansson. Efter mycket funderande har hon kommit fram till att Kommunal inte är ett fack för henne och att det är dags att begära utträde.

– Jag tycker de förstör våra pengar, säger hon.

På Kommunal har man inga nya siffror på antalet som lämnat, den senaste var på mellan nio och tio tusen. Och de flesta av dem har inget annat fack att gå till som kan tala för dem – vilket förbund man kan vara med i styrs helt enkelt av vad man arbetar med.

Fortfarande pyr missnöjet efter avslöjandena om dyr mat och dryck, om nattklubben som kostat mängder med pengar och om lägenhetsaffärer.

Då har det ändå lugnat ner sig och på Dalsgården är inte Kommunal något personalen pratar om varje dag. De allra flesta väljer också att stanna i facket. En av dem är Kajsa Malm:

– Jag tycker man har hjälp av facket och att man ska vara med i ett fackförbund när man arbetar.

Är det skillnad för dig på facket lokalt och centralt?

– Jag ser ju mer Kommunal här i närheten, man har kontakt med dem om man undrar något, och får hjälp av dem.

Facket är med andra ord bra, menar hon, men då handlar det om facket lokalt. Ledningen för Kommunal i Stockholm en annan sak. Och även om de allra flesta, precis som Kajsa Malm, valt att stå med så är inte tålamodet hur stort som helst.

– Ännu mer sådana här grejer, då får man nog börja fundera, säger Susanne Mansfeld.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista