Huvudentren till Auschwitz. Arbeit Macht Frei. Foto: TT
För 71 år sedan befriades fångarna från Auschwitz koncentrationsläger. Foto: TT

Professorn: Därför är det viktigt att minnas Förintelsen

1:00 min

71 år har gått sedan fångarna i Auschwitz befriades. Dick Harrison, professor i historia, utesluter inte att en liknande tragedi kan inträffa igen.

I dag, onsdag, är det 71 år sedan fångarna vid koncentrationslägret i Auschwitz befriades. Förintelsens offer hedras och den 27 januari är en minnesdag över hela världen.

Dick Harrison, professor i historia, säger att det är viktigt att vi fortfarande minns vad som hände under andra världskriget.

– Förintelsen är den stora superkatastrof som vi har närmast oss och som vi fortfarande har så många erfarenheter av som vi kan använda oss av för att förstå hur tokiga vi människor kan bli, säger han.

Är det verkligen realistiskt att tro att det kan hända igen?

– Svaret är ja, människan är inte ofelbar och just därför måste vi berätta om katastrofer. Då undviker vi att göra om våra misstag.

Vi är inte heller särskilt bra på att berätta om vad som hände under andra världskriget för barn och ungdomar, enligt Dick Harrison.

– Vad som skett under de senaste åren är att vi blivit allt sämre på att berätta om historia överhuvudtaget. Det finns studenter som vill skriva uppsatser om att Auschwitz inte existerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista