Saffransris. Foto: Annica Triberg
Foto: Annica Triberg

Recept: Persiskt saffransris

Receptet sänt i P4 Kalmar 27 januari 2015. 

Riset toppas med smörstekta berberisbär som Ali Mobaraki får torkade per post från Iran. Men bären växer även i Sverige. Hittar du dem inte, prova med torkade tranbär eller lingon, det är den friska syran du vill åt i kombination med saffran. Genom att ångkoka riset med ett bröd eller skivad potatis i botten bränns inte riset fast och du får dessutom ett knaprig bröd eller friterad potatis att slåss om!

Till 6 personer.

Du behöver:

basmatiris till 6 portioner (se förpackningen)

1-2 dl matolja (t ex rapsolja)

1 stort runt tunnbröd eller 3-4 tunt skivade potatisar

2–3 msk salt, beroende på kastrullens storlek

en klick smör eller ghee (vegetabiliska matfett på burk)

Till servering:

ca 1 dl torkade berberisbär, tranbär eller lingon

1 kuvert saffran

1 dl kokande vatten

½-1 dl flagad mandel

Blötlägg berberisbären i vatten så det täcker och ställ dem åt sidan så länge.

Blötlägg riset i rikligt med vatten i minst två timmar.

Slå av risvattnet. Tillsätt nytt kokande vatten så att kastrullen är välfylld; ungefär som när du kokar pasta. Salta rejält.

Koka kraftigt tills riset är nästan klart, det tar bara 4-6 minuter, eftersom du har blötlagt riset i förväg. Häll av riset i ett durkslag.

Bottna nu kastrullen med olja och lägg ner ett stort runt tunnbröd eller skivad potatis. Vänd runt så att oljan täcker. Lägg tillbaka riset och toppa med en klick smör eller ghee.

Täck med lock och ångkoka på svag värme i 20–30 minuter, tills riset är helt genomkokt.

Medan riset kokar: Häll av berberisbären och fräs dem i smör i en liten stekpanna tills de pöser upp. Rör ut saffran i kokande vatten och slå på lite i taget. Ta ett par deciliter av det kokta riset och vänd runt så att riset tar färg. Vänd ner flagad mandel.

Lägg upp riset på ett stort fat och dekorera med bär- och saffransris.

Lyft upp brödet, som nu är friterat och knaprigt eller ta upp potatisen. Servera vid sidan av tillsammans med kycklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista