Guldfågeln arena. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Historiskt underskott för Kalmar FF – minus 15,5 miljoner

4:44 min

Kalmar FF fortsätter att blöda ekonomiskt. Underskottet för 2015 blir 15,5 miljoner kronor; ett resultat som är betydligt sämre än man hade budgeterat med.

– Situationen är allvarlig. Kortsiktigt har vi löst likviditetskrisen i och med att det kommunala borgensåtagandet har ökat. På lång sikt måste resultaten bli bättre, säger klubbchefen Svante Samuelsson.

Det stora underskottet 2015 är historiskt dåligt. Ett sämre resultat har Kalmar FF aldrig redovisat. Frågan är hur länge det kan fortsätta så här?

– Det handlar om ett par år. Redan i år måste vi få ner underskottet, fortsätter en bekymrad Svante Samuelsson.

Det är, menar Svante Samuelsson, främst två faktorer som gör det tufft ekonomiskt för Kalmar FF.

Driften av Guldfågeln arena kostar 19 miljoner om året, vilket ska sättas i relation till den totala omsättningen på cirka 60 miljoner. Den faktorn kan Kalmar FF inte påverka.

Däremot kan man, samtidigt som man stramar åt ekonomin ytterligare, bli bättre sportsligt. Laget måste hävda sig bättre i allsvenskan – då stiger värdet på spelarna, vilket man hoppas ska locka större klubbar på kontinenten att köpa exempelvis Filip Sachpekidis och Ismael.

Hur rimligt är det att marknaden på så vis ska rädda Kalmar FF:s ekonomi?

– Det är en vinklad version. Prestationerna har varit för dåliga från lagets sida på senare år. Då hamnar lilla Kalmar utanför radarn för storklubbarnas investeringar. Vi måste bli bättre på att utbilda våra talanger, menar Svante Samuelsson.

På sociala medier är kritiken mot KFF-ledningen hård. Det efterlyses att någon tar ansvar för att ekonomin ser ut som den gör. Röster har höjts för att styrelsen inte ska beviljas ansvarsfrihet för det kommande året.

Svante Samuelsson har emellertid inga planer på att sluta:

– Jag har hållit på med detta i tio år nu. Det är en tuff bransch, men samtidigt väldigt roligt och vi engagerar många människor. Den som lyfter blicken förstår att med den kostnaden vi har för arenan är det tufft att få ekonomin att gå runt.

Kalmar FF kommer framöver att fortsätta diskussionen med Kalmar kommun om vem som ska äga arenan och hur mycket kommunen ska stötta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista