Elias Lindholm, Vilma Rydstedt och Moa Håkansson håller upp bilder från besöket.
Elias Lindholm, Vilma Rydstedt och Moa Håkansson håller upp bilder från besöket. Foto: Marcus Johannesson/Sveriges Radio

Gymnasieelever besökte nazistiskt arbetsläger

1:19 min

I dag hedrar vi minnet av befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. I november 2015 besökte 14 elever från CIS, Calmare Internationella Skola, ett annat läger i Polen, Stutthof.

19-åriga Vilma Rydstedt minns tydligt känslan inför avresan.

– Jag var nervös för jag hade på känn att det skulle bli känslosamt. Det var en väldigt tom och kall känsla över hela stället.

– Det förvånade mig verkligen hur känslosamt det blev för jag brukar inte bli det, men där gick det inte att undgå, säger 18-årige Elias Lindholm.

Moa Håkansson, 18, säger att resan påverkade alla och att vissa även började gråta av upplevelsen.

– När man väl kommer dit kan man känna atmosfären och rädslan. Och det är någon sorts kyla som tränger in innanför jackan och biter sig fast.

Det finns också saker att lära sig av erfarenheterna som resan gav.

– Till exempel som vår guide sa när vi åkte därifrån, att vi skulle kolla på träden för att dem fortsätter växa och att vi människor kan växa ifrån det här också, säger Moa Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista