Polis Håkan Roupé.
Håkan Roupé. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio

Narkotikadebatten het i sociala medier

Håkan Roupé, polis: "Skulle vara en katastrof att avkriminalisera bruket"
1:28 min

Narkotikapolitiken har blivit ett hett ämne i sociala medier efter att Västervikspolitikern Anna Bodjo (MP) uttalat sig positivt om avkriminalisering av användandet.

Avkriminalisering innebär att man inte längre straffas för en handling som tidigare ansågs vara brottslig. I det här fallet gäller det straffet för användandet av narkotika. Men avkriminalisering ska inte förväxlas med legalisering, som innebär att någonting som tidigare varit olagligt istället blir lagligt.

Det var miljöpartisten Anna Bodjo som först startade den politiska debatten i Västervik, efter uttalanden om avkriminalisering av narkotikabruk. Hon tror att avkriminalisering skulle göra så att fler missbrukare vågar söka hjälp.

Men det är långt ifrån alla som håller med, och nu är inte bara politikerna engagerade i narkotikafrågan. Kommentarsfältet på P4 Kalmars Facebooksida har engagerat många – men åsikterna skiljer sig åt.

Philip Lalander, professor i socialt arbete, hördes i P4 Kalmar via telefon i går morse, och han håller med Anna Bodjo i hennes uttalande:

– Jag tror inte att man skickar en signal till de unga människorna att det är okej med narkotika om man avkriminaliserar bruket. Det är en föreställning som absolut inte stämmer, säger han.

Philip Lalander tycker att människor som har ett tungt beroende nu stämplas som kriminella och att det borde ändras.

Men Håkan Roupé, polisinspektör i Kalmar, är av motsatt åsikt. Han tycker inte att bruk av narkotika ska avkriminaliseras. 

– Det är svårt att upprätthålla ett jobb eller klara sina studier, om du samtidigt är i ett missbruk. Så för samhället så tror jag det skulle vara en katastrof, säger han.

Håkan Roupé menar att eftersom vi har en restriktiv narkotikapolitik i Sverige så finns det en del som tänker efter en extra gång innan de börjar använda narkotika.

Kan du se några fördelar med avkriminalisering av narkotika?

– Nej, det kan jag inte, säger Håkan Roupé.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".