Krossad ruta på dörr. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Ingen lex Sarah trots upprepade bråk

Socialchefen om åtgärderna efter nattens bråk
1:36 min

Det har varit upprepade bråk vid HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Lindås i Emmaboda kommun. Trots det har kommunen inte lex Sarah-anmält sig själva.

På boendet där nattens bråk inträffade bor 28 barn och unga, trots att det är avsett för 14 stycken.

– Det är så situationen ser ut, både i Emmaboda och i resten av landet, säger socialchef Thomas Svensson till P4 Kalmar.

– Vi har tillåtelse av statliga myndigheter att ha två i varje rum, under en övergångsperiod.

P4 Kalmar har kontaktat Kommunal Emmaboda för en kommentar om HVB-anställdas arbetsvillkor. De vill inte svara på några frågor utan hänvisar vidare till arbetsgivaren.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beslutade i dag att granska alla HVB-hem i landet, vilket välkomnas av Emmabodas socialchef Thomas Svensson.

Emmaboda kommun hör inte till någon av de kommuner i Sverige som har lex Sarah-anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg.

Totalt drygt 60 kommuner i Sverige har sedan september i år anmält sig själva till IVO för att de inte anser sig klara av att leva upp till regelverket för att ta hand om ensamkommande barn och unga.

I Kalmar län handlar det om Mörbylånga, Borgholm, Kalmar, Torsås och Hultsfred.

Emmaboda kommun har nu anlitat ett vaktbolag till boendet och personalen har erbjudits samtal på företagshälsovården. 

Nu ska kommunen också ha ett samtal med alla ensamkommande och gå igenom vad som hänt och vad som är tillåtet, säger socialchef Thomas Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".