Adrian Tocaciu Chelsoi och Jusab-skylt. Foto: Sveriges Radio
Adrian Tocaciu Chelsoi är en av de drabbade. Foto: Sveriges Radio

Lurad Nybrobo berättar om Jusab-härvan

1:14 min

I dag inleddes rättegången mot mannen bakom Jusab-härvan. Mannen misstänks ha lurat ett stort antal personer på sina jobb. 

Mannen åtalas bland annat för 34 fall av oredligt förfarande och 16 fall av bedrägeri, samtidigt som han krävs på flera hundratusentals kronor i ersättning av de drabbade.

– Jag fick ta hjälp av mina kompisar för att klara hyran, säger Adrian Tocaciu Chelsoi från Nybro som hade fått kontrakt på 25 000 i månaden av Jusab.

Han pendlade i 20 dagar mellan Nybro och Växjö och jobbade för att färdigställa blufföretagets kontor. Han målade och snickrade och lovades pengar. Men pengarna kom aldrig.

Adrian Tocaciu Chelsoi kommer från Rumänien och jobbade åt ett rumänskt företag som också lurade honom. Efter det fick han jobbet på Jusab.

– Jag har tänkt att det här aldrig skulle kunna hända i Sverige. I Rumänien kan man tänka sig det men aldrig i Sverige, säger han.

Idag börjar rättegången, vad förväntar du dig ska hända?

– Jag förväntar mig att han ska bli inlåst så att inte ska kunna lura någon annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista