Dyngbaggar, sköldpaddsbarn eller små pingviner? Dekoren på Gunilla Skyttlas tårta gäckar fantasin. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Dyngbaggar, sköldpaddsbarn eller små pingviner? Dekoren på Gunilla Skyttlas tårta gäckar fantasin. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Konstnären Gunilla Skyttla är död

5:12 min

Konstnären och Kalmarprofilen Gunilla Skyttla är död. Hon dog i sitt hem på torsdagskvällen efter en tids sjukdom.

Gunilla Skyttla utbildades på Konstfack i Stockholm på 1960-talet. Hon kom till Kalmar 1967 med erfarenhet från Handarbetets Vänner, och höll bland annat i barnverksamheten på Hemslöjden i Kalmar fram till 1975.

– Det var förfärligt roligt, jag hade som mest 120 barn som kom till fri skapande verksamhet. Vad jag beundrade var att barnen fick vara som hemma, och fick gå runt på hela Hemslöjden och det var så naturligt, berättar Gunilla Skyttla i Sveriges Radios program Konstnären har ordet från 1984.

I ett samtal med Måns Rosander i radioprogrammet Ljudbilder från 1981 berättar hon att hon har uttryckt sig i bild ända sedan hon var liten. Och att broderiet passade henne bäst eftersom det ger utrymme för frihet och spontana infall.

Gunilla Skyttla gjorde sig bland annat känd för alla sina hjärtan i olika former. "Universums hjärta" skulle till exempel flyga över världen och sprida positivitet.

– Jag kan inte göra så mycket åt allt det jag upplever, ont och svårt i världen, men jag kan i alla fall göra det här hjärtat.

– Jag analyserar mig själv hela tiden, hur pass djupt och hur pass det här håller för mig själv. Och när jag märker år efter år att det inte är det här banala hjärtat, utan att det har en djupare funktion, då tycker jag det är väldigt spännande, säger Gunilla Skyttla.

Tillsammans med sin man Raine Navin blev hon en av Kalmars starka konstnärliga profiler. Tillsammans har de också undervisat och inspirerat på konstkurser och lärarutbildningar runt om i hela landet. Kung Raine och Drottning Gunilla heter en film av Helene Alm som visades på K Special i SVT för några år sedan.

Gunilla Skyttla blev 81 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista