Lena Segerberg. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Lena Segerberg. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Länets S-ordförande: Vi måste bli tydligare

1:15 min

Ett tydligare alternativ. Kärnfrågorna tillbaka på dagordningen. Det är Socialdemokraternas plan för att komma tillbaka efter raset i väljarstödet.

Socialdemokraterna fick sin sämsta siffra sedan 1967 i SIFO:s senaste väljarbarometer – samtidigt som Moderaterna går framåt.

Nu vill partiet hitta en lösning. Därför hade statsminister Stefan Löfven ett telefonmöte med partiets alla distriktsordföranden i går.

– Vi hade diskussioner som kommer att fortsätta i olika grupperingar framåt, berättar Lena Segerberg från Västervik som var med från Kalmar län.

Varför tror du att stödet för partiet sviktar?

– Vi har haft en tuff situation. För det första hade vi en borgerlig budget under den första perioden och sedan är det en extrem situation under förra året som bara handlade om en frågeställning. 

Enligt Lena Segerberg ska partiet föra upp kärnfrågorna skola, vård och omsorg på dagordningen.

– Vi måste också bli mycket mer tydliga i vår kommunikation utåt och visa på skillnaden mellan vår politik och andra partiers politik.

Att inte visa på alternativ till de borgerliga partierna var också något som tidigare S-ledaren Håkan Juholt från Oskarshamn har kritiserat partiet för.

– Att inte utmana borgerligheten och att inte sätta sin egen dagordning. Borgerligheten gjorde sitt sämsta val sedan demokratins genombrott. Men väljarna gick förbi Socialdemokraterna, för att vi inte uppfattades som ett alternativ, sa Håkan Juholt i en intervju med Östra Småland nyligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista