Fadi Arafa flydde med sin familj från Syrien. Foto Erika Norberg
1 av 2
Fadi Arafa leder den traditionella sången och dansen. Foto: Erika Norberg/ Sveriges Radio
Asylsökande barn och vuxna från Syrien har gjort en pjäs om kriget. Foto Erika Norberg
2 av 2
Asylsökande barn och vuxna från Syrien har gjort en pjäs om kriget. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Asylsökande på Öland gör teater om flykten

11 min

På ett varmt sovloft i en stuga på Öland pågår det teaterrepetitioner varje kväll. 15.00 den 5 mars är det premiär på en föreställning om kriget i Syrien i Skansenskolans aula. Bara svenskar får komma.

Familjen Alnassan från Syrien bor i en stuga i Litorinabyn vid Ekerum på Öland. Tolv familjer har fått plats i husen där och nu försöker de på olika sätt få dagarna och kvällarna att gå. Några av de vuxna har fått praktikplatser. Många försöker lära sig svenska på egen hand i väntan på undervisning. Barnen går i skolan.

Och på kvällarna trängs ett 40-tal personer som ingår i föreställningen uppe på loftet hos familjen Alnassan för att repetera inför premiären av en teaterföreställning som de vill visa för folket som har tagit emot dem.

– Vi vill att alla människor i Sverige ska lära sig om Syrien före kriget och om Syrien nu, säger Fateh Alnassan, som regisserar föreställningen.

Hans fru Sahar Tizani har skrivit manus och alla deras fyra barn är också med på olika sätt. Gruppen består dessutom av flera familjer och personer som har bidragit med sina kunskaper. Wafaa Eskef, som har arbetat med dans i sitt hemland Syrien, lär ut svenska danser till barnen. Hennes dotter Ana spelar skolfröken i pjäsen. Fadi Arafa har skrivit texten och skapat dansen till ett nummer som framförs av en grupp unga män i inledningen av föreställningen.

Pjäsen, som har fått titeln "Solen och Syrien - Tack till Sverige", skildrar hela resan fram till Sverige. Den är ordlös. Barnen, ungdomarna och de vuxna som har valt att vara med, mimar fram sina roller och ljudeffekter hjälper oss som tittar på att förstå vad som händer.

På torsdag ska de dessutom träffa frivilliggruppen Medvandrarna på fritidsgården i Mörbylånga och få hjälp med att sy kläder och ordna annan scenografi. Bland annat behöver de en gummibåt.

Trots att det väcker svåra minnen och innebär tårar varje kväll, så har familjerna i byn jobbat med projektet i ett par månader nu.

Fateh Alnassan säger att det bara är svenskar som får komma och titta på premiären, alla är bjudna, men bara svenskar. Han har fått hjälp med att skicka särskilda inbjudningar till Sveriges kung Carl Gustaf, statsminister Stefan Löfven och migrationsministern Morgan Johansson.

– Även om det är svårt att förstå vad som har hänt oss egentligen, så känns det bra när svenskarna säger till oss att det är omöjligt att sätta sig in i. Det ger oss hopp att det finns ett land som Sverige där människorna inte har upplevt något krig, säger Fatehs dotter Batoul Alnassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista