Ulf Nilsson. Foto Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Ulf Nilsson (S). Foto Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Tågsträckningen "inte bra för södra Kalmar län"

Ulf Nilsson (S) är besviken
0:58 min

Kalmar och Kronobergs län är de stora förlorarna när höghastighetsjärnväg ska byggas. Regionförbundets ordförande Ulf Nilsson (S) tycker att förslaget visar att man tycker att storstadsregionerna är det som räknas.

I dag lades förslaget till sträckning fram – och det visade sig då att tåget inte stannar i Kronobergs län över huvud taget. Istället ska tåget stanna i Jönköping och Värnamo.

– Det här är inte bra för södra Kalmar län, att få en dragning mot Värnamo, säger Ulf Nilsson (S) som är ordförande i Regionförbundet i Kalmar län.

– Vi hade hoppats på Växjö som vi upplever är ett bra tillväxtområde. Värnamo är längre bort och det innebär att det är bekymmer.

I Kalmar län var det många som hoppades på stopp för snabbtågen i Växjö och att det skulle sätta fart på tillväxten. Men istället blev det det sämsta tänkbara förslaget som vann ur Kalmar läns synvinkel. Den närmaste stationen för södra delen av Kalmar län hamnar i Värnamo.

Nu hoppas en besviken Ulf Nilsson på en upprustning av Kust till kustbanan som ansluter till höghastighetsbanan i Värnamo. Framför allt tror han att den västliga dragningen kommer att innebära att resenärer till Stockholm kommer ta vägen om Linköping:

– Sannolikt är det så att vi får se mer resande på Stångådalsbanan kopplat till höghastighetsbanan i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".