Djursdala skola och Sandra Carlsson. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Djursdala skola kan bli friskola. Sandra Carlsson ordförande i friskoleföreningen. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Djursdala ett steg närmare friskola

Vill starta nästa år – räknar med 36 elever
1:31 min

Djursdala skola, som är en av två skolor som läggs ner i höst i Vimmerby kommun, kan bli en friskola. En ansökan har skickats in till Skolverket om start hösten 2017. 

– Det här är en respons på politiken i Vimmerby kommun, det här är Djursdalabornas plan B, säger Sandra Carlsson, ordförande i friskoleföreningen.

Ändå sedan beskedet kom om att Djursdala skola hotades av nedläggning har planer på en friskola funnits. Under hösten har de planerna blivit allt mer verkliga och man har räknat på ekonomi, tittat på om man klarar att följa skolplanen och tittat på elevunderlag. Och det ser bra ut säger Sandra Carlsson:

– Vi har på fötterna.

På hösten 2017 när friskolan i så fall startas räknar man med 36 elever. I dag går 25 elever på skolan. Men Sandra Carlsson säger att man också ska komma ihåg att det handlar om en årskurs mindre. Friskolan ska bara gå upp till årskurs fem.

Skolverket har nu fram till sista september på sig att besluta. Fram tills dess kan skolan hinna läggas ner, men Sandra Carlsson är inte så orolig. Det finns ett stort stöd i bygden kring en friskola och elever och deras föräldrar har sagt att de kommer tillbaka även om det skulle bli ett uppehåll på ett år för en skola.

Vill ha kommunal skola kvar 

Men trots allt arbete är inte en friskola förstahandsvalet. Förhoppningen är att folkomröstningen 21 februari ska kunna ändra det politiska beslutet så att skolan blir kvar i kommunal regi.

Föräldrarna i bygden har uttryckt att de helst ser att barnen går kvar i den kommunala skolan och att friskolan är just plan B.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".